Bygg

"Taket hänger inte på materialet"

Carl-Tore Bengtsson på Derome Byggvaror & Träteknik. Takstolar i vanligt konstruktionsvire har en spännvidd på 36 meter. Foto: Derome
Carl-Tore Bengtsson på Derome Byggvaror & Träteknik. Takstolar i vanligt konstruktionsvire har en spännvidd på 36 meter. Foto: Derome

Vinterns många takras förskräcker inte. Här är takstolarna i vanligt konstruktionsvirke med 36 meters spännvidd - monterade på en limträstomme. - Detta är den största hallkonstruktion vi någonsin byggt. Många blir förvånade över att det går, säger Carl-Tore Bengtsson, vd på Derome Byggvaror & Träteknik.

Derome öppnar en ny bygghandel för yrkesfolk på Larsfrids industriområde i Halmstad. Den 3000 kvadratmeter stora hallbyggnaden blir 84 meter lång och 36 meter bred. I mitten byggs en rad pelare i limträ, vilket ger en fri spännvidd på 18 meter åt varje håll.

Även ytterväggarnas pelare är limträ, med sex meters mellanrum. Mittlinjens nio pelare står glesare - för att exempelvis truckar ska kunna köra obehindrat i hallen. På detta lägger byggentreprenören Skanska totalt 142 takstolar i vanligt K30- och K24-virke.

- I de här spännvidderna är det ju ofta limträ man talar om, men här visar vi att man klarar det med traditionella takstolar, säger Carl-Tore Bengtsson.

TOMMY HARNESK

Läs resten av artikeln på tidningen Byggvärldens nätupplaga