Populärteknik

T-rex hade faktiskt användning för sina pyttesmå armar

T-rex korta armar fyllde en funktion och var inte bara evolutionsrester. Foto: IBL
T-rex korta armar fyllde en funktion och var inte bara evolutionsrester. Foto: IBL

De är små och hånade. Men forskare slår nu fast att Tyrannosaurus rex armar faktiskt fyllde en viktig funktion.

Publicerad

Tyrannosaurus rex är ett av de största och mest skrämmande rovdjur som vandrat på vår planet. Det är också ett av de mest hånade rovdjuren på grund av dennes oproportionerligt pyttesmå armar.

Men upprättelsens tid kan vara här. Trots armarnas ynkliga storlek så hade T-rex stor nytta av dem, och de var livsfarliga, har forskare kommit fram till.

Enligt paleontologen Steven Stanley från University of Hawaii kan det vara så att dessa miniatyrer till armar (i förhållande till den gigantiska köttätarens övriga kropp) kunde användas till kraftfulla rivningsattacker mot sina byten.

Stanley menar att armarnas korta räckvidd faktiskt var en tillgång vid närstrid.

”De korta, starka underarmarna och de stora klorna gjorde att T-rex kunde bestiga offrens ryggar eller greppa bytet med käftarna, för att utföra fyra hugg, över en meter långa och flera centimeter djupa inom loppet av bara några sekunder” skriver Stanley .

För att styrka sin forskning pekar Stanley på miniarmarnas styrka och robusthet, som indikeras av benen som utgör själva lemmarna, samt dinosaurens stora kroppsben, alltså benparet i axeln som hjälper att kontrollera armens rörelser. Men också antalet klor som bara är två. Det ökade sannolikt trycket med upp till 50 procent vid klösning och rivning.

Slutligen pekar han också på storleken på klorna, som var upp till 10 centimeter. De orsakade sannolikt djupa sår i alla byten som T-rex skar ner.