Populärteknik

T-Rex äldre kusin ”Liemannen” hittad i Kanada

En ny äldre kusin till den världskända Tyrannosaurus rex har hittats i Kanada, den senaste av släktet att ha hittats på 50 år.

Publicerad

I Alberta, Kanada, har doktorandstudenten Jared Voris, forskare på Calgarys universitet, upptäckt skelettet av en ny släkting till den kända Tyrannosaurus rex.

Den nya dinosaurien har fått namnet Thanatotheristes, och levde för cirka 80 miljoner år sedan till skillnad från den yngre och mer kända släktingen Tyrannosaurus rex som levde för 67-66 miljoner år sedan.

Thanatotheristes är den nyaste dinosauriarten av Tyrannosaurussläktet att hittas i Kanada på över 50 år.

Dinosaurien har fått namn efter grekisk dödsgud

Dess fulla namn är Thanatotheristes degrootorum, och på engelska har den fått namnet ”Reaper of death”, ungefär ”Liemannen” eller ”Dödsängeln”. Thanatos är den grekiska guden för döden, och theristes är det grekiska ordet för ”reaper”.

Thanatotheristes tros ha haft särskilda utbuktningar som gick från ögat till nosen i ett lodrätt mönster. Live Science berättar att dinosaurien var cirka 2,4 meter hög vid höfterna, och cirka 8 meter lång mellan svanstippen och nosen, och hade tänder som var ungefär 7 centimeter långa. Thanotheristes är i jämförelse med Tyrannosaurus rex en mindre dinosaurie, då T-Rexen är 4 meter hög och cirka 12,8 meter lång.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cretaceous Research.