Innovation

Syrsor på tallriken kan förhindra näringsbrist

Syrsor kan sannolikt vara en bra proteinkälla även för människor, enligt en ny avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. I dag är det dock inte tillåtet att sälja insekter som mat i Sverige. Foto: Mia Petersson / SLU

Grisar växte bra på en kost som innehöll syrsor, visar en ny avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Detta tyder enligt studien på att syrsor kan bli en viktig proteinkälla även för människor.

Publicerad

I Kambodja beräknas en fjärdedel av befolkningen ha energibrist. Två av fem barn under fem år är undernärda och anemi till följd av järnbrist är vanligt. Här kommer syrsorna in. De kan bli en viktig del av kosten, enligt en ny avhandling vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Nittio gram syrsor per dag kan enligt studien räcka för att täcka ett litet barns hela järnbehov samt en betydande och viktig del av proteinbehovet.

SLU-studien har tittat närmare på vad som händer när enkelmagade djur, grisar som modell för människor i det här fallet, äter en kost som innehåller syrsor. Det handlar specifikt om en kambodjansk syrssort (Teleogryllus testaceus) som har fötts upp och utfodrats med vissa ogräs samt biprodukter från jordbruk och livsmedel för att sedan själv bli mat. Denna syrsa ska enligt preliminära siffror i studien innehålla mellan 58 och 65 procent råprotein.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här