Innovation

Svenska satsningen: Färs på maskar och syrsor

Företaget Hakuna Mat vill ta fram en färs på syrsor och mjölmask som ska kunna ersätta kött. Men än är det inte tillåtet att sälja livsmedel baserade på insekter.

Publicerad

Hakuna Mat är ett av flera företag och organisationer som har fått bidrag från Vinnova för att utveckla matvaror från klimatsmart protein.

Färsen som Hakuna Mat ska utveckla ska göras på malda syrsor och mjölmaskar. Ellen Gellerbrant, en av grundarna till företaget, tror att det svåraste blir att få en fungerande konsistens.

– Vi ska undersöka vilken malningsgrad som lämpar sig för de olika arterna och om färs eller torkade insekter passar bäst, säger hon.

Förhoppningen är att mjölmaskar och syrsor ska kompletterar varandra i färsen.

– Det är mycket proteiner i syrsor och mer fett i mjölmask så vi hoppas få fram en bra avvägning. Och de två arterna är bevisat klimatsmartare att föda upp i västvärlden än kött, de släpper ut mindre växthusgaser än andra animalier, säger Ellen Gellerbrant.

Men lite äckligt är det väl ändå att äta insekter?

– Jag och mina kolleger hade också en liten tröskel innan vi smakade första gången, men det var inte så jobbigt. Två veckor senare köpte vi levande syrsor och maskar och tillagade dem hemma, berättar Ellen Gellermark.

Hakuna mat har tidigare sålt insekter i form av snacks och proteinbars från en webbshop. Men i somras fick de besked att insekter inte är tillåtna att sälja som livsmedel.

– Innan dess fick vi andra besked. Insekter i mat är en gråzon, säger Ellen Gellerbrant.

Kontakterna med Myndighetssverige beskriver hon som ett irritationsmoment.

– Insekter äts i stora delar av världen och har ätits i stora delar i mänsklighetens historia. Jag förstår att det måste finnas livsmedelssäkerhet, men det är ett irritationsmoment att vi får så dålig respons, säger hon.

Matvaror baserade på insekter klassas som nya livsmedel och måste godkännas innan de får säljas. Enligt Livsmedelsverket har ännu inget godkännande utfärdats till något företag i Europa.

– Företagen måste visa på vilket sätt de till exempel förhindrar risker för smittspridning, allergirisker och att insekterna utvecklar toxiner, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Ett företag har begärt att få importera syrsor till Sverige för att tillverka mjöl, men Livsmedelsverket har ännu inte tagit ställning till om den ansökan är komplett.

Läs mer:

Gilla Ny Teknik på Facebook