Startup
Svenska rymdbolagets nya uppdrag: Supersnabb satellitteknik

33-listebolaget Unibap får ett nytt, tung uppdrag. På tretton månader ska man ta fram ny teknik åt Rymdstyrelsen som gör det möjligt att snabbare skicka data från rymden till jorden.
I slutet av november sjösatte Europeiska rymdorganisationen ESA, Rymdstyrelsen och Vinnova satsningen ESA BIC Sweden, som är en inkubator med målet att hjälpa unga svenska teknikbolag att kunna ta steget ut i rymden.
Ett av de åtta bolagen som antogs till inkubatorn var Uppsalabaserade Unibap, vilka utvecklar teknik till en kraftfull kamera med inbyggd bildbehandling som bygger på artificiell intelligens.
Bakom bolaget – som placerade sig på Ny Tekniks 33-lista i våras – står en kvartett forskare och entreprenörer som hämtat inspiration både från rymd- och spelteknik. Ett av bolaget första kunder är amerikanska flyg- och rymdkoncernen Lockheed Martin.
Läs mer:
Nu har man fått ett nytt uppdrag där beställaren är förvaltningsmyndigheten Rymdstyrelsen. Målet är att fram en ny teknik som gör det möjligt att snabba på både leveransen och analysen av data som skickas från nanosatelliter och större satelliter i rymden, till mottagare här på jorden.
Lösningen som Unibap ska utveckla kommer att bygga på deras Spacecloud-plattform som redan i dag finns i jordobservationssatelliter i rymden. Spacecloud-systemet använder bland annat deep learning – en vidareutveckling av maskininlärning – som analysmetod för att kunna gå igenom stora mängder data på kort tid, och skapa ett sammanhang av den.
I projektet kommer Unibap också att arbeta tillsammans med forskare och satellitföretag för att hitta sätt att trimma både storleken och effektbehovet hos även de allra minsta satelliterna.
Läs mer:
Uppdraget från Rymdstyrelsen ska löpa över tretton månader. Under den tiden kommer Unibap att få 6,5 miljoner kronor i stöd för att finansiera arbetet. Av den summan bidrar Rymdstyrelsen med 3, 25 miljoner.
– Det är förstås roligt att vi kan satsa på att bredda vår teknik och lösningar till flera satellitplattformar och en större marknad, säger Fredrik Bruhn, vd för Unibap, till Ny Teknik.
Han fortsätter:
– Att kroka arm med Rymdstyrelsen i det arbetet ger oss en internationell trovärdighet som är ack så viktig inom den politiska marknad som rymd är.