Säkerhet

Svensk krypteringsmaskin bakom ”århundradets informationskupp”

NSA:s kontor i Fort Meade, USA, och krypteringsmaskingen M-209, konstruerad av Boris Hagelin. Foto: Patrick Semansk/TT/Mike Newton/Wikimedia
NSA:s kontor i Fort Meade, USA, och krypteringsmaskingen M-209, konstruerad av Boris Hagelin. Foto: Patrick Semansk/TT/Mike Newton/Wikimedia
M-209, krypteringsmaskin konstruerad av Boris Hagelin. Från National Cryptologic Museum. Foto: Mike Newton/Wikimedia
M-209, krypteringsmaskin konstruerad av Boris Hagelin. Från National Cryptologic Museum. Foto: Mike Newton/Wikimedia

I över 50 år förlitade sig en rad utländska regeringar på krypteringsmaskinen för topphemlig kommunikation. Men verktyget var riggat och gav amerikansk underrättelsetjänsten tillgång till information, avslöjar Washington Post.

Publicerad

I en rapport kallar den amerikanska hemliga underrättelsetjänsten CIA operationen för ”århundradets informationskupp”.

I grova drag handlar det om att CIA och kodknäckarbyrån NSA från 1970 och ända in på 2000-talet har kunnat spionera på utländska regeringar. Detta genom att i största hemlighet ha kontrollen över en krypteringsapparat som de utländska regeringarna köpt in från schweiziska Crypto AG.

Företaget grundades av svenske Boris Hagelin. Det var också hans krypteringsmaskin som låg till grund för bolagets storsäljare.

Vad de utländska regeringarna inte visste var att Crypto AG i hemlighet ägdes av CIA, i partnerskap med västtyska underrättelsetjänsten. Detta gav dem kontroll över utrustningen. Det avslöjar Washington Post, tillsammans med tyska ZDF och schweiziska SRF.

USA och Tyskland fick tillgång till hemlig information

De utländska regeringarna har i årtionden alltså trott att deras kommunikation om spioner, soldater och diplomatiska hemligheter har varit säker tack vare en krypteringsmaskin, som nu visat sig ha varit riggad. Och det är inte bara amerikansk underrättelsetjänst som har kunnat spionera på och lyssna av andra länder. Även tysk underrättelsetjänst har fått tillgång till hemlig information, tack vare manipulerade algoritmer.

Enligt Washington Post har över 120 utländska regeringar köpt utrustning från Crypto AG genom åren, däribland Iran, Saudiarabien och Irak. Som ett resultat av den riggade krypteringsmaskinen kunde den amerikanska och tyska underrättelsetjänsten till exempel få insikt i hur Iran kommunicerade om gisslankrisen 1979.

Flera länder ska fortfarande använda sig av Crypto AG:s produkter, trots att företaget likviderades 2018.

I Schweiz ska regeringen nu starta en utredning för att titta närmare på bolagets kopplingar till spioneri.