Innovation

Svensk kollega till Bertozzi: ”Jätteduktig och driftig forskare”

Carolyn Bertozzi Nobelpristagare i kemi 2022. Professor vid Stanford University. Foto: Andrew Brodhead/TT
Carolyn Bertozzi Nobelpristagare i kemi 2022. Professor vid Stanford University. Foto: Andrew Brodhead/TT

Metoden som Carolyn Bertozzi nu fått Nobelpris för har använts bland annat på Sahlgrenska akademin i Göteborg. ”Hon är både en god vän och en konkurrent”, säger Gunnar C Hansson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.

Publicerad

Chockad och tacksam.

Så reagerade Carolyn Bertozzi när hon fick nyheten, enligt mejlkontakten som Gunnar C Hansson hade med henne i samband med att årets Nobelpristagare i kemi blev offentliga.

– Vi har använt hennes metod, som hon nu får Nobelpriset för, och har dessutom kontakt eftersom vi håller på med samma saker, säger han.

– Hon är jätteduktig och driftig forskare i ett svårt område. Och dessutom en väldigt trevlig person.

Gunnar C Hansson och hans kollegor har inriktat sin forskning bland annat på våra tarmbakterier och hur slemlagret i tarmen skyddar oss från bakterierna.

– Carolyn forskar inom samma område. Så hon är både en konkurrent och en uppmuntrare till vad vi håller på med.

– Det ska alltid vara lite konkurrens, men vi är ändå goda vänner på alla sätt.

Morten Grötli, professor i läkemedelskemi vid Göteborgs universitet, jobbade under några år strax före millennieskiftet i samma forskningsgrupp som Morten Meldal i Köpenhamn.

– Han är en forskare som tänker annorlunda, han är väldigt kreativ och har ofta en lite annan infallsvinkel, säger Morten Grötli.

– Det jag kommer ihåg är hans förmåga att komma med lite ovanliga idéer och ett nytt sätt för hur man skulle titta på vissa problem.