Opinion

”Svensk industri ska leda den digitala revolutionen”

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova, Johan Söderström, vd ABB Sverige, Lars-Eric Aaro, vd LKAB, Sara Mazur, forskningschef Ericsson samt Jan Moström, SVP Boliden Mines.
Gruvindustrins behov kan lösas med hjälp av teknik som utvecklas av Ericsson, ABB och andra innovativa företag, menar debattörerna. Foto: Fredric Alm/LKAB

DEBATT. Sverige ska vara världsledande när det gäller industriell produktion. Men för att klara den digitala omställningen krävs konkreta samarbeten mellan stat, näringsliv och forskning, skriver näringsminister Mikael Damberg, och företrädare för Vinnova, ABB, LKAB, Ericsson och Boliden.

Industriproduktion och industrinära tjänster spelar en viktig roll för Sveriges ekonomi. Den står för en stor del av vår samlade BNP och för den absoluta merparten av exporten. Industrin svarar också för en stor del av näringslivets investeringar i forskning och utveckling. En modern och konkurrenskraftig industriproduktion av varor och tjänster är därför avgörande för att vi ska klara sysselsättning och välfärd i framtiden.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här