Opinion

”Svensk industri har gigantisk potential att spara energi”

Alla större företag kommer avkrävas en energikartläggning, men inga krav om åtgärder följer med den nya lagen. Synd, tycker debattörerna. Foto: Boliden
Lotta Bångens, vd EEF,  Energieffektiviseringsföretagen
Hans Nilsson, Ordförande i EEF, Energieffektiviseringsföretagen. Foto: Peter Hampus
Göran Bryntse, Ordförande SERO Foto: Jörgen Ek

DEBATT. Stora mängder energi slösas bort i Sverige. Det är dags att sätta upp nya ambitiösare mål för energieffektivisering. Att spara energi är dessutom billigare än att bygga ut förnybar produktion, skriver Göran Bryntse, Hans Nilsson och Lotta Bångens.

I dag utförs mindre än hälften av alla lönsamma åtgärder som finns för att minska energianvändningen. Vita certifikat skulle kunna få fart på denna slumrande potential till energieffektivisering. Det är inte okej att slarva bort potentialen med tanke på den stora klimatutmaning som vi står inför. Det är inte heller okej att den stora andel förnybar energi vi har i Sverige slösas bort på onödig energianvändning. Vi kan bättre!

Energieffektivisering är enligt många undersökningar det billigaste alternativet på vägen mot en energiförsörjning baserad på hundra procent förnybar energi, billigare än ökad produktion av förnybar energi. Frågan är bara hur man ska få fart på satsningar på lönsamma energieffektiviseringar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här