Populärteknik

Svensk fick Ig Nobelpris för gåta om grönt hår

Johan Pettersson
Johan Pettersson

Förhöjda halter av koppar i vattnet ledde till att personer i Anderslöv fick grönaktigt hår. För den upptäckten fick miljöingenjör Johan Pettersson natten till fredagen ta emot Ig Nobel-priset i kemi vid en ceremoni på Harvard.

Publicerad

Han hade färgat skägget grönt, och vände sig i sitt tacktal till "ladies and gentlemen of all haircolours". Priset delas ut vid en skämtsam ceremoni i Sanders Theatre, där Johan Pettersson trots ett kort och kärnfullt tacktal ändå blev utsatt för det som många av Ig Nobelprismottagare får vara med om, att de blir avbrutna av barn som kommer in och ropar: Please stop, I'm bored.

Ig Nobel delas ut av tidskriften Annals of Improbable Research, och vill uppmärksamma forskning eller upptäckter som leder till både skratt och eftertanke. Johan Pettersson var en av de 22 mottagarna av årets pris, som delas ut i tio kategorier. Bland de övriga fanns en grupp forskare på företaget Unilever, som gjort beräkningsmodeller för hur en frisyr med hästsvans rör sig. De fick ta emot fysikpriset.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här