Opinion

Svårt att göra en halvfull lastbil grön

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

INLEDARE. För några år sedan åkte jag med en svensk långtradare från Helsingborg till Stuttgart i södra Tyskland. 25 ton svenskt hundfoder skulle levereras till tyska vovvar, och tyskt påskgodis köras tillbaka till svenska godisgrisar.

Publicerad

Chauffören var noga med att hålla hastighetsgränsen, max 80 kilometer i timmen. Det sparade upp till två deciliter bränsle per mil, och minskade däckslitaget. Alla åkeriets förare hade dessutom tränats i energisnål körning.

För ett åkeri vars 200 bilar varje dag tillryggalägger ett varv runt jorden, är varje insnålad deciliter sköna kronor i minskade utgifter. Och för alla oss EU-medborgare en miljövinst i form av minskade utsläpp, inte minst av koldioxid.

Då, 2009, fanns det inga EU-regler för den tunga lastbilstrafikens bränsleförbrukning. Det gör det inte nu heller.

För partiklar, kvävoxider och kolmonoxid, finns det däremot regler, och från årsskiftet 2013/2014 skärps de så kallade Euro 6-kraven.

Det är bra – för att inte säga på tiden – att den tunga trafikens utsläpp regleras hårdare. En EU-medborgares livslängd förkortas i genomsnitt med 8,6 månader på grund av de små partiklarna som även orsakar hjärt- och kärlsjukdomar och luftvägsproblem.

Nästa kravnivå, väntas dock rikta in sig på förbrukning av fossila bränslen. Branschen är i gång och testar olika lösningar.

I den här veckans Ny Teknik skriver vår reporter Eddie Pröckl om hur Scania jobbar med elhybriden som huvudspår för att minska bränsleanvändningen, och att Volvo letar bland teknikhistoriska lösningar som ångmaskiner och stirlingmotorer.

I procent räknat är det små förbättringar som går att göra, men med tanke på att drygt 70 procent av allt gods inom EU transporteras på vägarna, så är de betydelsefulla.

Ett problem som tekniken däremot inte rår på är att antalet lastbilar som rullar på vägarna i Europa ständigt ökar. Ett annat problem är att lång­tradarna i genomsnitt bara är fyllda till 45 procent.

En fråga man kan ställa sig är om alla transporter är nödvändiga. Eller som vår chaufför uttryckte det:

– Varför behöver tyska hundar mat som är tillverkad i Sverige?