Populärteknik

Storbråket - därför har Apple raderat Fortnite från App Store

Apple och Fortnite-studion Epic Games har mer eller mindre förklarat krig mot varandra. De senaste årens största spelfenomen går inte längre att ladda ned på Iphone och är borttaget från App Store. Nu har Epic beslutat att stämma Apple.

Publicerad

Epic Games vd Tim Sweeney har under de senaste dagarna med allt fränare ton kritiserat den nitiska kontroll Apple tillämpar för alla utvecklare som vill lansera appar till Iphone. För många människor är Iphone den huvudsakliga portalen till internet och Apple blir i praktiken dess portvakt. Och de utvecklare som blir insläppta tvingas betala 30 procent av alla intäkter deras app genererar.

Men det var när Tim Sweeney och Epic gick från ord till handling som Apple såg rött. Fortnite-studion klurade ut ett sätt att kringgå Apples avgifter och sänka priset på den digitala valutan i Fortnite, V-bucks. 100 V-bucks kostar normalt sett 10 dollar, men plötsligt kunde spelare köpa dem för strax under 8 dollar.

Apple svarade snabbt med att ta bort Fortnite från App Store.

”Epic Games har tagit det olyckliga beslutet att bryta mot App Stores riktlinjer...Epic lade till en funktion i sin app som inte förhandsgranskats eller godkänts av Apple, och företaget gjorde så med avsikt...vi kommer att göra allt för att tillsammans med Epic lösa detta”, skriver Apple i ett uttalande som du kan läsa i sin helhet hos tekniksajten The Verge.

Epic stämmer Apple

Men det är uppenbart att Epic Games förberett sig för strid.

Knappt hade Apple raderat Fortnite från App Store före Epic beslöt att stämma Iphone-jätten. I de juridiska handlingarna uppger Epic att Apples ”monopol är olagligt”.

Därutöver använder Epic Fortnite som en propagandakanal för att få spelarna på sin sida. En kortfilm med figurer från spelet – gjord som en parodi på en gammal reklamfilm från Apple – publicerades med hashtaggen #FreeFortnite. ”Epic Games har trotsat App Store-monopolet. Som hämnd har Apple blockerat Fortnite från en miljard enheter. Anslut till vår kamp för att förhindra att 2020 blir som '1984'”.

Epic lär ha de finansiella musklerna för att utkämpa den här juridiska striden. Under 2018 och 2019 gav Fortnite intäkter på omkring 40 miljarder kronor.

Även Google har, på samma grunder, beslutat att ta bort Fortnite från Play Store. Men på Android kan Fortnite-spelare ända fortsätta spela via en app launcher.