Digitalisering

Stora driftstörningar hos Telia – myndigheter drabbade

Telia har driftstörningar på måndagen. Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Telia har driftstörningar på måndagen. Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Telekombolaget Telia har stora driftstörningar. På företages sociala medier larmar kunder om att telefoni, bredband och tv-tjänster inte fungerar. Även flera myndigheter och regioner påverkas av problemet.

Publicerad

"Just nu har vi har störningar i våra interna system som påverkar vår hemsida och vår möjlighet att hjälpa våra kunder med beställningar och supportärenden. Det kan även innebära störningar på tjänsten Telia Play. Våra tekniker jobbar för att lösa detta så snabbt som möjligt", skriver Telia i ett inlägg på Facebook.

Problemen drabbar i sin tur flera verksamheter som använder Telia som leverantör. Polisen skriver på sin hemsida att det är svårt att komma fram på 114 14 och att felsökning pågår hos leverantören. Även Arbetsförmedlingen, Folkhälsomyndigheten, Transportstyrelsen och Centrala studiestödsnämnden, CSN, meddelar att det är svårt att nå dem via telefon.

I region Skåne går det inte att kontakta vårdcentraler eller den centrala växeln, och patienter som suttit i långa telefonköer har mist sina platser när telefonnätet lagt av, rapporterar Sydsvenskan.

I region Uppsala fungerar telefonin generellt – men inte det kösystem som vårdcentralerna använder sig av, rapporterar Dagens Nyheter. I region Gävleborg påverkas möjligheten att beställa färdtjänst och sjukresor, och det går inte att nå 1177.

"Om man behöver icke-akut vård hänvisar vi till att ringa direkt till sin hälsocentral istället för 1177. I livshotande tillstånd 112”, skriver presstjänsten på Region Gävleborg till DN.

Inte heller i Östergötland fungerar färdtjänstbeställningar.