Digitalisering

Stockholms stad stänger av föräldrarnas alternativa app för Skolplattformen

Stockholms stads skolplattformen har skapat stort intresse. Foto: TT
Stockholms stads skolplattformen har skapat stort intresse. Foto: TT

Den app som skapats som ett alternativ till Stockholms stads skolplattform kommer att stängas av från att ta del av information från skolplattformen. Det har staden beslutat i väntan på en utredning.

Publicerad

Det har nu gått tre veckor sedan Ny Teknik berättade att föräldrar med bakgrund i it-världen i Stockholm har gjort en egen app, som fått namnet Öppna skolplattformen. Tanken är att den ska erbjuda samma information som Stockholms stads egen skolplattform, men utformad på ett mer användarvänligt sätt.

Sedan den släpptes har över 3 000 personer köpt appen. Men alla är inte lika nöjda. Stockholms stad säger att de blev tagna på sängen, och har börjat utreda om appen bryter mot några lagar eller regler.

– Det här är en ny företeelse som våra jurister inte var beredda på, säger utbildningsförvaltningens it-chef Annmarie Taylor.

Nu har staden beslutat sig för att göra en säkerhetsuppdatering som gör att den öppna skolplattformen inte längre kan ta del av informationen från skolplattformen, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera.

– Det gör vi tills vi är säkra på att vi skyddar de personuppgifter vi har. Annars vill vi gärna att man ska kunna ta del av öppna data, men det får inte innehålla några personuppgifter, säger Taylor.

Jämför sig med en webbläsare

Frågan är om föräldrarnas app hanterar några personuppgifter. Personerna bakom den hävdar att så inte är fallet, och jämför sig med en webbläsare som visar information utan att hantera den.

– De vet att vi inte hanterar personuppgifter, och vi har öppen källkod så alla kan se att det är så det ligger till, säger Christian Landgren, programmerare och förälder.

Men Stockholms stad är inte lika säkra på saken.

– Våra jurister har inte landat i den frågan ännu, och då måste vi tyvärr ta det säkra före det osäkra, säger Annmarie Taylor, och utvecklar vad det är som skapar frågetecken:

– Vem blir ansvarig om det sker en incident? Vi har inga avtal med dem. Och även om de inte sparar någon information nu – kan de börja göra det helt plötsligt? Jag förstår att vi kan upplevas som stela och krångliga, men det måste gå till på rätt sätt.

Vad säger du till de föräldrar som köpt appen?

– Jag förstår om många vårdnadshavare kommer att bli jättearga nu, men det finns en otrolig variation mellan användarna av våra system. De har 3 000 användare, vi har en nästan en halv miljon, och det finns de som inte är glada över att deras uppgifter kanske finns i deras app.

Överraskad över avstängningen

På torsdagen möttes utbildningsförvaltningen och teamet bakom den öppna skolplattformen. Mötet var enligt båda sidor givande, vilket gör Christian Landgren överraskad över beskedet på fredagen.

– Vi blev tagna på sängen. De pratar om att stänga funktioner för att göra det svårare för oss, vilket är jättekonstigt.

– Jag vet inte hur vi ska få dem att förstå att inga uppgifter finns "hos oss". Det är hela kärnan i problemet. Dessutom har vi erbjudit oss att stänga de delar som de är oroliga för, och att teckna avtal under tiden som de utreder frågorna, säger han.

Programmerarföräldern refererar till PSI-lagen, som reglerar hur information från den offentliga sektorn hanteras.

– Information om mig som offentlig sektor hanterar har jag rätt att ge till någon annan, säger Christian Landgren, och berättar om ett fall där en bank inte bedömdes ha rätt att säga nej om kunderna ville att deras uppgifter skulle delas med ett annat företag.

Går det verkligen att jämföra med skolplattformen?

– Ja. På mötet igår var det en jurist från Stockholms stad som också gjorde den jämförelsen.

Har blivit en tankeställare

Om Stockholms stad kommer att lyckas stoppa Öppna skolplattformen är dock inte klart, enligt Christian Landgren.

– Vi får se vad de gör för något. Eftersom de inte har hänvisat till att vi exempelvis skulle bryta mot någon lag ser vi ingen anledning att sluta bara för att de gör det krångligare. Blir det så får vi hitta ett sätt att gå runt det. Vi har ett ansvar mot de som köpt appen, säger han.

Vad tycker du om Stockholms stads agerande i frågan?

– De begränsar och smutskastar oss genom att antyda att det vi gör kan vara olagligt – utan att hänvisa till vilken lag vi i så fall skulle bryta mot. Jag tycker det är ohederligt. Vi är supertydliga: vi sparar ingen information, det är öppen källkod.

Trots problemen tycker staden att initativet från föräldrarna är spännande, och det har gett dem en tankeställare.

– Det finns vissa delar av skolplattformen man kan önska mer av. Vi jobbar själva med att uppdatera och göra det som syns för vårdnadshavarna bättre och mer användarvänligt. Vi har lite att göra och vi tar gärna del av deras idéer, säger Annmarie Taylor.

Stockholms stad fick betala 4 miljoner kronor efter säkerhetsbrister

Skolplattformen är en digital plattform för Stockholms stads skolor. Enligt kommunen används skolplattformen i dag av nästan 800 skolor och förskolor, 200 000 vårdnadshavare, 140 000 elever och 23 500 pedagoger och annan skolpersonal.

I november meddelade Datainspektionen att man hittat allvarliga brister i plattformens säkerhet. Bristerna bedömdes vara så allvarliga att Stockholms stad fick betala fyra miljoner kronor i sanktionsavgifter. Bristerna upptäcktes först av en privatperson, vilket Ny Teknik har skrivit mer om här.

Enligt en genomgång av Dagens Nyheter har framtagandet av plattformen tillsammans med driftkostnaderna kostat strax över en miljard kronor fram till 2020.

Projektet för att ta fram plattformen inleddes 2012. Lanseringen skedde 2018 och projektet avslutades 2019.