Digitalisering

Spionvirus hot mot Sverige

Spionprogrammet Flame är 20 gånger större än kända Stuxnet. Flame kan liknas vid en låda med verktyg som kan användas för att oupptäckt ta sig in i datorer, stjäla information och leta sårbarheter. Se grafiken nedan. Foto: Colourbox
Antalet datorer i världen som drabbats av Flame uppgår i dag till cirka 10 000, enligt datasäkerhetsföretaget Kaspersky. Trojanen har också upptäckts i Paris och nu i Stockholm. Fakta: Kaspersky Lab, Grafik: Jonas Askergren/Anders Vikhult. Foto: Scanpix

Spionprogrammet Flame har för första gången hittats i Sverige. Det misstänks ha utvecklats av USA och Israel för att spionera på andra stater och har tidigare spridits främst i Mellanöstern. Nu hotar det Sverige.

Publicerad

I maj i år upptäcktes Flame, som beskrivs som det mest avancerade cybervapnet hittills, på datorer i Iran och andra delar av Mellanöstern.

Spionprogrammet är 20 gånger större än kända Stuxnet, som 2010 slog mot iranska kärnanläggningar. Flame kan liknas vid en låda med verktyg som kan användas för att oupptäckt ta sig in i datorer, stjäla information och leta sårbarheter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här