Digitalisering

Spionage dominerar bland mobila hot

Hälften av all skadlig kod för mobiler har som fokus att stjäla information eller ta reda på vad användaren har för sig. Och mest utsatta är Androidmobiler, trots att Iphone är mer sårbar i teorin.

Publicerad

Nätspionage ökade med 42 procent under 2012. Målet är att locka till sig personliga data som lösenord, kontaktinformation och bankdetaljer, för att i nästa steg ta över användarens identitet på nätet och sedan rikta attacker mot användarens vänner och kolleger, exempelvis via sociala nätverk.

Det framkommer i företaget Symantecs rapport Internet Security Threat Report.

Enligt rapportens sammanfattning hade hälften av all skadlig kod för mobiler syftet att samla in personlig information eller att kartlägga hur användaren rörde sig.

Den absolut övervägande delen av attackerna riktas mot Androidmobiler, trots att 93 procent av alla kända sårbarheter i mobila operativsystem fanns hos Iphone. En enkel anledning är att appar för Iphone bara kan installeras från Apples app-butik, medan Androidanvändare med en enkel inställning i mobilen kan tillåta installation av vilka appar som helst. Någon sårbarhet behöver därför inte utnyttjas.

Symantec observerar också att nätkriminella ökat sitt fokus mot mindre företag. Hälften av alla nätattacker under 2012 var riktade mot företag med mindre än 2500 anställda, som ofta har färre och enklare säkerhetsrutiner. Vid lyckade attacker mot mindre företag kan de kriminella dessutom gå vidare och attackera större företag som har affärsrelationer med det mindre företaget.

Hela rapporten finns att ladda ner här.