Populärteknik

Spelen att hålla utkik efter till Playstation 5

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Nu vet vi allt om Playstation 5 (PS5). Det är en maxad spelkonsol som landar i Sverige i november. Men vad kan du spela för spel på den? Spana in listan nedan.

Publicerad

Nu ligger alla korten på bordet. Sony har berättat allt om sin fläskiga spelkonsol Playstation 5 som på den svenska marknaden släpps den 19 november.

De har också berättat att priset ligger på 499 euro för modellen med blurayläsare och 399 euro för den utan.

Man har alltså lagt sig på samma prisnivå som Microsoft gjort med sina konsoler Xbox Series X- och S.

Maxad spelskonsol säger du? Ok vi tar specifikationerna för PS5 igen:

Processor: 8-kärnig, Zen 2, 3,5 GHz (variabel frekvens).

Grafikprocessor: 10,28 teraflops, 36 beräkningsenheter på 2,23 GHz (variabel frekvens). Specialbyggd RDNA 2-grafikprocessor.

Minne: 16GB GDDR6/256-bit.

Minnesbandbredd: 448GB/s.

Intern lagring: Specialbyggd SSD, 825 GB.

Extern lagring: NVMe-SSD-port.

Optisk läsare: 4K UHD bluray.

Där har vi Playstation 5. Men vad kan man spela för spel på den? Här följer en lista med spel som det pratas mycket om – och som förmodligen kommer att låta spelmaskinen jobba hårt.

Final Fantasy XVI

Med det exklusiva spelet Final Fantasy XVI följer en otroligt populär spelserie med till nästa generations tv-spel. Du spelar som livvakten Joshua, son till ärkehertigen över regionen du befinner dig i. Här lurar faror, drama och mäktiga slag.

Det dröjer ett tag till innan spelet släpps, någon gång under 2021 sägs det. Men bara vetskapen om att det faktiskt är på gång lär får en och annan konsolaspirant att välja PS5 före Xbox Series X.

Spider-Man: Miles Morales

Här har vi en officiell uppföljare till det hyllade spelet Spider-Man som släpptes 2018.

Redan förra våren visade Sony upp skillnader i laddtid när man spelade ett Spiderman-spel på PS4 jämfört med PS5. Du kan förvänta dig ett helt annat flyt i actionfyllda situationer mot PS4, som sig bör.

Det återstår att se om Spider-Man: Miles Morales når samma framgångar som föregångaren. Grafiken ser åtminstone väldigt fin ut i trailern.

Hogwarts Legacy

Det här var för många en glädjande överraskning – och vad man hoppas att det här ska bli bra. Tänk att få dyka in i JK Rowlings magiska värld igen och det via framtidskonsolen PS5.

Spelet har inget med Harry Potter i sig att göra utan du dyker in i det anrika slottet under 1800-talet. Och enligt trailern är det dina val som styr spelets riktning.

Trailern ja. Den lovar mycket. Vackra miljöer, magi, bestar och stämningsfull musik. Så klart gåshudsgaranti när den klassiska Hedwig's Theme dyker upp under pampiga toner på slutet av trailern.

Släpps under 2021.

Resident Evil Village

Ethan Winters och Cris Redfield är två kända karaktärer från spelserien Resident Evil. När spelserien nu kliver in i PS5 hänger de två med.

Välkommen till en obehaglig liten by som eventuellt kommer att ge dig sömnproblem.

Under en dialog i trailern säger en av personerna: ”sluta vara så paranoid”. När jag tittar vidare på trailer så förstår jag att det rör sig om ett omöjligt uppdrag. Här har du en skräckupplevelse att vänta, släpps 2021.

Resident Evil Village är det åttonde spelet i serien.

Gran Turismo 7

Har du någon gång spelat ett bilspel är sannolikheten att det var något ut Gran Turismo-serien ganska stor.

En jätte inom segmentet. Trailern ger den trogna följarskaran vad de vill ha. Däcksrik, nästan fotorealistisk grafik och ett mäktigt tempo på banan. GT7 får i och med PS-femmans kraft de förutsättningar ett riktigt racingspel förtjänar.

Något släppdatum är inte publicerat.

Oddworld Soulstorm

En populär och flummig långkörare till spelserie som har hängt med ända sedan Playstation 1. Klart den ska få en speltitel även på Playstation 5.

Något släppdatum är inte publicerat.

Demon's Souls

Ny Tekniks reporter och spelexpert Peter Ottsjö menar att remaken av Demon's Souls ”inte direkt är ett hafsverk”, och tycker att det ger nextgen-vibbar.

Och ja det ser man ju på trailern ovan. Otroligt snyggt! Spelet i sig är inget för nybörjaren, det är erkänt svårt och kräver sin tid. Bluepoint Games står för den omarbetade versionen.

Om spelare runt om i världen är peppade? Jo men ungefär så här ser det ut bland kommentarerna under trailern på Youtube:

”Sould fans, rise av lets praise the sun because our moment is here”.

Släpps samtidigt som konsolen.

Horizon: Forbidden West

Horizon: Forbidden West är en uppföljare till Horizon Zero Dawn.

Så är det. Du får möjligheten att fortsätta en post-apokalyptisk värld (USA). Övergivna städer, en igenväst Golden Gate-bro, och varckra landskap. Tidigare har spelets regisör Mathijs de Jonge sagt att ”med Playstation 5 kan vi göra världen ännu mer detaljerad”. Det låter lovande.

Släpps 2021.

Sackboy: A Big Adventure

Nått för barnen? Även de stora barnen, vuxna alltså. Kanske har du någon gång spelar Little Big Planet? Huvudpersonen från den serien Sackboy får nu ett eget spel. Spela ensam eller tillsammans. Ta dig igenom lekfulla och färgsprakande banor. Kul för hela familjen!

Släpps samtidigt som konsolen.

God of War: Ragnarök

Var redo – Ragnarök kommer. Det är budskapet i den korta trailern.

Och vad kan vi förvänta oss här då? Vi vet inte så mycket om spelet än. Men räkna med pampig action.

Släpps 2021.

Fortnite?

Men Fortnite då? Om inte spelen ovan får dig att tagga till ordentligt så kan vi också meddela att även Fortnite kommer till PS5.

Vilket glädjebesked va! Det släpps till och med samtidigt som konsolen.