Övriga nyheter

Spar värmen - vänd fönstret ut och in

Comfort Window kan vändas 180/360 grader. Med sommarsidan utåt slår man ut solenergin och med vintersidan utåt tar man åt sig solenergin. Foto: Ill: Jonas Askergren/Ny Teknik
Comfort Window kan vändas 180/360 grader. Med sommarsidan utåt slår man ut solenergin och med vintersidan utåt tar man åt sig solenergin. Foto: Ill: Jonas Askergren/Ny Teknik
Hans Öhman, uppfinnare och vd på Comfort Window.
Hans Öhman, uppfinnare och vd på Comfort Window.
Georg Ernst, marknadschef på Comfort Window.
Georg Ernst, marknadschef på Comfort Window.

En till synes enkelt fönsterbeslag kan ge stora energibesparingar. Det tror i alla fall USA-ambassadören Michael M Wood som tagit med det lilla teknikföretaget Comfort Window i Göteborg som ett av åtta nya företag på han nya lista över smarta svenska teknikföretag.

Publicerad

För Hans Öhman och Georg Ernst på Comfort Window var det lilla julafton när de fick beskedet att deras företag var ett av 52 företag på ambassadör Woods nya gröna lista.

-Härligt, säger Hans Öhman, uppfinnaren till tekniken bakom det vändbara energifönstret.

Comfort Window har patent både i Europa och USA på sitt fönsterbeslag som gör att fönstret kan vändas 180/360 grader och stängas helt med utsida inåt och tvärtom beroende på om det är sommar eller vinter.

- Det finns inget annat fönster som klarar 180/360 grader, säger Hans Öhman.

På så sätt optimeras effekten av solskyddsglas så att de kyler på sommaren och värmer på vintern.

På sommaren är den solskyddande sidan av glaset vänt utåt. Glaset absorberar värmen från solen och hindrar den att komma in i rummet.

På vintern vänder man fönstret så att den solskyddande sidan inte ska hindra vintersolen från att komma in i rummet.

Samtidigt hindrar den solskyddande sidan, som nu har blivit innanfönster, rumsvärmen från att läcka ut genom fönstret.

- Du får markiseffekt på sommaren och radiatoreffekt under vintern, säger Hans Öhman.

Genom att fönstret kan vändas 360 grader kan man alltid tvätta fönstret från insidan. Utsidan blir insida och det går ha fönstret helt stängt.

Man kan också välja om man vill ha fönstret inåtgående eller utåtgående och om man vill vädra i överkant eller i nederkant.

Comfort Window har bara två anställda – vd och uppfinnaren Hans Öhman och marknadschefen Georg Ernst.

Hans Öhman hade tidigare en fabrik för fasader och glastak i Bollebygd mellan Göteborg och Ulricehamn där han också tillverkade fönster. Georg Ernst har sin bakgrund i Volvo Penta i Göteborg.

- Vi ska inte själva tillverka fönstren utan vänder oss till beslags- och profiltillverkare som köper rätten till vår teknik och som i sin tur säljer till de stora fönstertillverkarna, säger Georg Ernst.