Populärteknik

Spacex ska skjuta upp turister i omloppsbana

”Det här historiska uppdraget kommer att bereda väg för att göra rymdresor tillgängliga”, hävdar Dwynne Shotwell. Foto: Spacex

Nu kan privatpersoner med djupa fickor få uppleva en uppskjutning i Crew Dragon. Spacex farkost kommer att ligga i omloppsbana långt ovanför ISS.

Publicerad Uppdaterad

Nyligen anlände Crew Dragon till Spacex anläggning vid Cape Canaveral Air Force Station, för avslutande tester och förberedelser inför den första bemannade uppskjutningen från amerikansk mark.

I januari genomförde Spacex ett lyckat test där farkosten slet sig loss från Falcon-raketen strax efter start. Och under det andra kvartalet ska Nasa-astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley lämna Kennedy Space Center för att ta sig till den internationella rymdstationen, ISS.

Efter det kommer Spacex att erbjuda civilister att få uppleva en uppskjutning i Crew Dragon, placerade ovanpå en Falcon 9-raket. Enligt Space Adventures, den byrå som hjälper Spacex med bokningarna, utlovas ett femdagars äventyr i rymden. Turisterna kommer dock inte att få besöka ISS, utan de får nöja sig med att ligga i omloppsbana. När uppskjutningen kan ske är inte helt klart men resan förmodas bli av före slutet av 2021.

”Bereder väg för rymdresor för alla”

– Det här historiska uppdraget kommer att bereda väg för att göra rymdresor tillgängliga för alla människor som drömmer om det, och vi är glada över att samarbeta med Space Adventures-teamet under det här uppdraget, säger Spacex vd Dwynne Shotwell till the Independent.

Space Adventures har hittills arrangerat rymdresor för åtta personer till den internationella rymdstationen. Den senaste i raden var Cirque du Soleils grundare Guy Laliberte.

Rymdturister som genomför resan med Crew Dragon kommer dock att vara de civilpersoner som har befunnit sig på längst avstånd från jorden. Och faktum är att resenärerna även blir de första på flera årtionden som får uppleva den specifika utsikten, detta i och med att astronauterna på ISS befinner sig på en lägre höjd. Men så måste rymdturisterna också betala en enorm prislapp. Hur mycket resan kostar är ännu osagt.