Digitalisering

Sony satsar på "selfie-mobiler"

Nya Xperia XA2 har en främre kamera med vinkelvinkellins som ska säkerställa att alla dina vänner syns i gruppbilden. Foto: Sony
Nya Xperia XA2 har en främre kamera med vinkelvinkellins som ska säkerställa att alla dina vänner syns i gruppbilden. Foto: Sony

CES 2018. Teknik för bättre självporträtt är i fokus för Sonys nya mobiler Xperia XA2 och XA2 Ultra, lanserade inför årets CES-mässa.

Publicerad

Den stora teknikmässan CES drar igång i Las Vegas morgon tisdag. Japanska Sony valde dock att tjuvstarta teknikfesten genom att lansera nya mobiler redan innan den officiella öppningen.

Färska modellerna Sony Xperia XA2 och Sony Xperia XA2 Ultra är två tillskott i mellanklass-segmentet.

Det som framför allt sticker ut är kameratekniken som finns i mobilerna.

Fokus ligger på telefonernas främre kameror.

På framsidan av Sony Xperia XA2 – med en skärm 5,2 tum – finns en 8-megapixels bildsensor med en 120-graders vidvinkelkamera. Mobilens baksida pryds i sin tur med en huvudkamera med en kapacitet på 23 megapixel och sensorstorlek på 1/2,3 tum.

Den 6 tum stora telefonen Xperia XA2 Ultra tar selfie-konceptet ett steg längre. Här kompletteras den främre vidvinkelkameran på 8 megapixel med ytterligare en sensor (16 megapixel) som inbyggd optisk bildstabilisering.

Xperia XA2 och XA2 Ultra släpps i februari, men än så länge är det bara XA2 som är klar för den svenska marknaden. Mobilen kommer att ha rekommenderat pris på cirka 3 500 kronor.

Förutom XA2-syskonen har Sony även lanserat budgetmodellen Xperia L2 i Las Vegas, men den telefonen är inte aktuell för Sverige.

Sony Xperia XA2

Operativsystem: Android 8.0 Oreo.

Systemprocessor: Qualcomm Snapdragon 630.

Skärm: 5,2 tum, 1080p, lcd.

Mått: 142 x 70 x 9,7 mm.

Vikt: 171 gram.

Kamera: 23 megapixel, främre kamera på 8 megapixel och vidvinkellins.

Internminne: 3 GB.

Lagringsminne: 32 GB med plats för minneskort.

Batteri: 3 300 mAh.

Övrigt: Stöd för dubbla simkort.