Samhälle

Snösmältningsmaskinen har byggts om – kan bekämpa skogsbränder

Illustration av snösmältaren SR 700. Foto: Railcare
Illustration av snösmältaren SR 700. Foto: Railcare
Skogsbrand vid Kårböle, Ljusdal. Foto: Mats Andersson/TT
Skogsbrand vid Kårböle, Ljusdal. Foto: Mats Andersson/TT
SR 700. Foto: Railcare
SR 700. Foto: Railcare

Det är världens största snösmältningsmaskin på räls. Nu kan Trafikverket och Railcares jätte sättas in som en resurs för släcka bränder i svårtillgängliga områden.

Publicerad

På vintern sopar snösmältningsmaskinen Snow Removal 700 upp snö från spåren och smälter snön i stora tankar. Maskinen kan smälta 800 kubikmeter snö per timme, och har en tankvagn som rymmer 50 kubikmeter vatten, 50 000 liter.

Trafikverket i Sverige förfogar över två maskiner, som man hyr av tillverkaren Railcare. Modellen är världens största snösmältningsmaskin på räls.

Tidigare i somras kläcktes idén att låta maskinen komma till användning även under sommartid. Nu har en av maskinerna konverterats för att fungera som en släckvagn.

– I stället för att pumpa in snö så sprutar den ut vatten nu, säger Adam Sundin, vice verksamhetsansvarig på Railcare, med hemvist i Skelleftehamn.

Släckvagnen på räls ska användas av räddningstjänsten

Den främre delen av maskinen, där snön smälts, har tagits bort. Tankvagnen har utrustats med två pumpar som kan pumpa upp vatten från sjöar och vattendrag. Tanken har också försetts med kopplingar för räddningstjänstens slangar.

Konverteringen blev nyligen klar, och tankvagnen och ett lok är nu placerad på bangården i Ånge redo att sättas in för att transportera vatten till brandområden. Tankvagnen dras av ett lok, och det finns jourhavande lokförare dygnet runt. Enligt Trafikverkets nationella operativa enhet har resursen inte använts än, men är i beredskap fram till sista september.

– Den kan i princip åka så fort någon myndighet ringer och begär hjälp, säger Adam Sundin.

Efter sommaren konverteras ekipaget tillbaka för att kunna röja snö igen i vinter. Om arbetet i sommar fungerar bra kan även den andra snösmältningsmaskinen konverteras nästa sommar.

Fördelen med att släckvagnen går på räls är att det går att nå områden där järnvägen går men få bilvägar, eller platser där bränder gör att vägar har stängts av. Vagnen dras av ett diesellok, vilket gör att ekipaget inte är beroende av att elförsörjningen fungerar.

– Det här är helt och hållet en resurs för räddningstjänsten. Vi kan rulla in med den här pjäsen, sedan sköter räddningstjänsten resten, säger Stefan Björkqvist, chef för nationella operativa ledningen på Trafikverket.

Idén till konverteringen kom när Trafikverket fick frågan om det fanns mer myndigheten kunde göra för att hjälpa till vid bränder. Arbetet startade redan innan de stora skogsbränder som nu härjar i Sverige uppstod.

Snösmältaren röjer snö på stora bangårdar

Snösmältningsmaskinen SR 700 togs i drift första gången 2012. Årets efter byggdes en utvecklad version. Båda används av Trafikverket för att hålla spår och växlar på de stora bangårdarna främst i Stockholm och Hallsberg rena från snö. Det som skiljer modellen från andra spårbundna snöröjare är att maskinen smälter snön i stället för att flytta undan snön.

Maskinen sopar in snön i en slunga, som för snön in i en smältningsvagn. Ett dieseldrivet uppvärmningssystem på 12 MW smälter snön. Vattnet pumpas in i en tankvagn efter att större partiklar har rensats bort.

Maskinen kan röja 700 meter spår på en halvtimme, om det har fallit 10-20 centimeters snö.

Här en film om hur snöröjningen går till:

Snow Removal 700

Utvecklad och byggd av Railcare, Skelleftehamn.

Företaget arbetar med flera olika typer av järnvägsunderhåll i Skandinavien och i Storbritannien.

Omsättning: 296 miljoner kronor (2017)

Anställda: 111