Digitalisering

Snart signerar du

kontrakt med mobilen

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

(UPPDATERAD). Nu flyttar legitimationen in mobilen, tre år försenad. Swedbank är först ut med att ge kunderna ett Bank-id i form av ett nytt sim-kort med e-legitimation på.

Publicerad

– Trenden överlag är tydlig. Sedan Swedbank i december, som första nordiska bank, lanserade en iPhone-applikation har över 84.000 nedladdningar av applikationen gjorts och antalet inloggningar i Mobilbanken har ökat med 432%. Det finns med andra ord en stor efterfrågan på mobila tjänster bland våra kunder och därför lanserar vi Bank-id i mobil nu, säger Anders Pettersson, chef för Internet- och Mobilbanken Privat på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Ändå har det dröjt tre årlängre än planerat.Redan 2006hette det att e-legitimation i mobilen skulle kunna användas kommersiellt året därpå.

Och när Swedbank drog igångtester tillsammans med Telia och Telenor 2008planerades en bred lansering 2009.

Men nu är det alltså klart.

Tekniken innebäratt telefonen fungerar som e-legitimation, på samma sätt som datorer kan göra – i datorn brukar antigen en kortläsare eller e-legitimation på fil användas.

Med Bank-id i mobilen kan kunden sköta traditionella bankärenden men på sikt även kontakten med myndigheter som Försäkringskassan och Skatteverket. Redan nu finns ett tjugotal offentliga e-tjänster som stöder mobilt Bank-id.

I praktiken surfar man på datorn, men använder mobilen när det är dags att logga in.

Inget hindrar dock att man surfar till bankens eller myndighetens webbsida med mobilens webbläsare, om man tycker att det syns tillräckligt bra på den lilla skärmen.

Redan tidigare har man kunnatutföra bankärenden med mobilen med speciella lösningar. Det nya är dels tillgången till andra tjänster där e-legitimation krävs, dels att en signatur är juridiskt bindande.

– Du kan ingå avtal med mobil e-legitimation, säger Johan Eriksson, vd för företaget Finansiell ID-Teknik som utvecklar Bank-id – den största av e-legitimationerna i Sverige – och ägs av ett antal storbanker.

Nordea är den enda storbankensom står utanför Bank-id, och kommer alltså inte kommer att kunna ansluta till systemet direkt. Nordea har sin egen e-legitimation för datrorer idag.

– Vi för en dialog med Nordea, men jag kan inte säga något om när banken skulle kunna gå med i Bank-id, säger Johan Eriksson.

Tekniskt bygger det mobila id-kortetSIM Application Toolkit, vilket stöds av i princip alla mobiler. Kommunikationen sker direkt mellan sim-kortet och mobiloperatören via ett slags dolda sms.

Funktionen lanseras tillsammans med Telia och Telenor och kräver förutom ett nytt sim-kort en särskild tilläggstjänst hos mobiloperatören – Mobil ID-hantering (här är länkar tillTeliaochTelenor).

Både banken och operatörentar ut avgifter för Bank-id. Swedbank tar fem kronor i månaden. Telia tar nio kronor i månaden eller 60 öre per transaktion (varje inloggning, signering mm) och Telenor på samma sätt 10 kronor respektive 80 öre.

Swedbank och Telia låter dock tjänsten vara avgiftsfri resten av året.