Opinion

Snart lever vi alla i grafenets tidevarv

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.
Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. Supermaterialet grafen är ett av världens hetaste forskningsområden.

Publicerad

Det har det varit sedan artikeln i Science 2004 där forskarna Andre Geim och Konstantin Novoselov berättade om hur de skapade ett nytt material genom att med en bit tejp metodiskt riva av tunna flak från en klump av grafit.

Det är tolv år sedan och mycket har hänt sedan dess. I senaste numret av Ny Teknik tar vi ett större grepp på vart Sverige befinner sig nu. Saab har kommit långt med att testa materialets förmåga att stärka kompositer samt materialets möjligheter att anpassa sig till luftens temperatur. Det ska ge vassare produkter inom en överskådlig framtid – kanske redan inom tre till fem år i industriell tillverkning.

Många andra företag är också på god väg att hitta bra tillämpningar, såsom forskningsbolaget Wellspect som ställer flaken på högkant och då får en bakteriedödande effekt.

Hur svensk industri som helhet ligger till är svårt att sia om, eftersom många företag väljer att inte patentskydda sin utveckling utan håller den i stället hemlig. Vår bedömning är att svensk forskning ligger i framkant och att industrin ligger lite efter världstoppen. Men att det går att ta ikapp det försprånget.