Digitalisering

Snart kan du sudda bort mer om dig själv på Google

Google gör det möjligt att plocka bort fler känsliga uppgifter från sökresultaten. Foto: TT/Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock
Google gör det möjligt att plocka bort fler känsliga uppgifter från sökresultaten. Foto: TT/Beata Zawrzel/NurPhoto/Shutterstock

Det har redan varit möjligt för individer att få bort vissa känsliga sökresultat på Google. Nu blir det även möjligt att få bort personlig kontaktinformation, som telefonnummer och mejladresser.

Publicerad

Adresser, telefonnummer och mejladresser. Allt detta ska bli enklare för individer att få bort från sökresultaten. Detta är ett led i att bolaget vill stärka den personliga integriteten, och göra det lättare för Google-användarna att ha kontroll över hur känslig information om dem själva kan hittas.

Sedan tidigare har det varit möjligt att be sökjätten att radera viss personlig information från resultaten, framför allt för att göra det svårare att stjäla någons identitet eller pengar. 

Precis som tidigare blir processen att sudda bort Google-information rätt omständlig. Den som vill få bort känsliga sökresultat kopplade till sig själv måste göra en begäran till Google, med länkar till de sidor eller bilder man vill ha bort från sökresultaten. Bolaget går då igenom innehållet på webbsidan det handlar om för att försäkra sig om att man inte begränsar tillgängligheten av annan information som är till bredare nytta, som nyhetsartiklar.

Bolaget kommer också att göra en bedömning om innehållet verkar tillhöra offentliga uppgifter, eller komma från offentliga källor. I dessa fall kommer informationen inte att tas bort från sökresultaten. 

En förutsättning för att Google ska godkänna en begäran om att ta bort känsliga sökresultat är att bolaget bedömer att det finns en risk för hot, skada eller trakasserier.

Även om dina kontaktuppgifter inte längre skulle synas bland sökresultaten kommer de inte automatiskt att försvinna från sajterna som kontaktinformationen är hämtad från.