Populärteknik

Snart kan du spela Xbox på tv:n – utan konsol

Xbox i molnet. Foto: Peter Ottsjö
Xbox i molnet. Foto: Peter Ottsjö

Nyligen släppta Xbox Series X och S är prisvärda med tanke på prestandan. Men snart kan det bli betydligt billigare att spela Xbox-spel på tv:n.

Publicerad

Microsoft har nämligen planer på att paketera sin strömningstjänst Xcloud som en app speciellt framtagen för tv-apparater.

– Jag tror att det kommer att ske inom ett år. Jag tror inte något kan stoppa oss från att göra det, säger Xbox-chefen Phil Spencer i en intervju med tekniksajten The Verge.

Just nu finns Xcloud som en app till Android-telefoner, och Microsoft kikar även på att göra en webbaserad version för att kunna kringgå Apples strikta regler för Ios. För att kunna spela på Android – som Ny Teknik bland annast testat med gott resultat över 5g-nätet – krävs bara en handkontroll och en Game Pass-prenumeration. Samma handkontroll och prenumeration skulle kunna användas till en Xcloud-app på tv:n.

Konsolen som det strömmade spelet körs på är belägen i Microsofts Azure-moln. Nästa år ska maskinparken i molnet uppgraderas till Xbox Series X-prestanda.

Det finns naturligtvis en stor nackdel med att streama tv-spel: användaren måste ha en snabb och pålitlig uppkoppling för att upplevelsen ska bli acceptabel.

Men även för den som pungat ut för en Xbox Series X eller S kan det potentiellt sett dyka upp fördelar med Microsofts satsning på streaming. Ett scenario som nämns i The Verge-intervjun är att spelare med en hemkonsol snabbt kan börja strömma ett spel innan de bestämmer sig för om det är värt att ladda ner det.