Innovation
Snart kan du äta blommig korv – på riktigt
Korv gjord på lupin, färs från maskar och ädelost tillverkad av bönor. Femton projekt som ska ta fram nya matvaror från klimatsmart protein får pengar från Vinnova.
Vinnova vill bidra till att innovativ och hälsosam mat utvecklas som ett alternativ till konventionell köttproduktion.
Femton projekt får en halv miljon kronor vardera för att ta fram ätbara prototyper. Här är några exempel:
Företagen Nordvara Nordisk Råvara och Open Eye ska ta fram en livsmedelsbas av svenskodlad lupin. Basen ska sedan kunna användas för att producera flera olika sorters livsmedel, till exempel dryck, färs, korv, pasta, bröd och glass.
Chalmers ska utveckla en proteinrik biomassa från jäst, fisk och alger.
SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, får pengar för fyra olika matprojekt. Ett handlar om att utveckla en produkt baserad på mjölmaskar uppfödda på vegetabiliska matrester. I ett annat ska en ny delikatessprodukt tas fram från musslor. Det tredje projektet innebär att muskelceller ska odlas på strukturer från havreprotein. I det fjärde ska en grillprodukt tas farm genom att använda biprodukter av protein, fiberhaltiga råvaror och grödor.
Företaget Mögelmat ska utveckla en svensk version av den indonesiska sojatempen där sojabönan byts ut mot svenska, ekologiska gula ärtor.
Ett annat företag, Tebrito, ska ta fram ett proteinpulver av mjölmask och sedan utveckla flera olika livsmedelsprototyper från pulvret.
Institutet för jordbruks- och miljöteknik ska ta fram en ädelostliknande produkt baserad på svenskodlade åkerbönor och sojabönor.
Företaget Eicorn ska använda svenska blåmusslor för att ta fram en proteinbar eller sportdryck.
Företaget Hakuna mat ska utveckla en färs baserad på syrsor och mjölmask som ska kunna konkurrera med kött.
Ny Teknik har tidigare berättat om amerikanska företag som satsar på att sälja livsmedel gjorda på insekter.