Populärteknik

Snart finns tekniken som hjälper dig att prata med hundar

Professor Con Slobodchikof jobbar på en lösning som gör det möjligt för människor att förstå hundar. Foto: IBL
Professor Con Slobodchikof jobbar på en lösning som gör det möjligt för människor att förstå hundar. Foto: IBL

Inom tio år kan den vara här. Översättaren som gör det möjligt att prata med hundar och katter.

Publicerad

Con Slobodchikof, professor i biologisk vetenskap vid Northern Arizona University, jobbar på en algoritm. En algoritm som kan göra det möjligt för människor och husdjur, till exempel hundar, att kommunicera. Algoritmen skulle kunna översätta ljuden och rörelserna från djuren till engelska.

Slobodchikof har tillbringat årtionden med att forska på präriehundar. Han har kommit fram till att dessa små gnagare kommunicerar genom ett sofistikerat språk. Även om det kanske inte upplevs så eftersom det består av kvitter och skall i olika ljudnivåer.

Enligt professorn använder präriehundarna olika ljud beroende på vilken typ av fara de varnar för. En varning för ett stort rovdjur har ett läte, medan en varning för ett mindre rovdjur har ett annat. Han hävdar att de till och med kan specificera vilka färger en människa klär sig i.

Con Slobodchikof har redan utvecklat ett verktyg som gör det möjligt för människor att förstå vad präriehundarnas skall och kvitter betyder.

– Om vi kan göra det på präriehundar så kan vi definitivt göra det på katter och hundar, säger han till NBC.

I en färsk studie publicerad i Nature framgår att hundar förstår människor rätt bra, och att de till och med kan läsa mellan raderna. En ovanligt smart collie greppar över 1000 engelska ord, enligt rapporten. Men oavsett hundarnas smarthet kan teknik definitivt hjälpa kommunikationen mellan människa och djur på traven.

Enligt boken The Next Big Thing: Spotting and Forecasting Consumer Trends for Profit, spås en djuröversättare finnas på marknaden inom tio år. Om de får rätt återstår att se. Men professor Slobodchikof och hans företag jobbar i alla fall på saken.