Populärteknik

Smyg in på ett nattligt museibesök

Den som får fjärrstyra roboten via webben tar med sig några passagerare som kan diskutera vad de ser. Foto: Tate Britain
Den som får fjärrstyra roboten via webben tar med sig några passagerare som kan diskutera vad de ser. Foto: Tate Britain

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>En robot som fjärrstyrs via webben erbjuder en virtuell rundtur på ett nattstängt konstmuseum.

Publicerad

De som läst Dan Browns "Da Vinci-koden" eller "Focaults pendel" av Umberto Eco vet att en nattlig rundvandring på ett nedsläckt museum är både fascinerande och skrämmande.

I sommar planerar konstmuseet Tate Britain i London att erbjuda sådana besök. Men det blir från en trygg utkiksplats framför den egna datorn. Rundturen görs via små fjärrstyrda kameraförsedda robotar som rullar omkring i utställningssalarna och kontrolleras via webben.

Projektet heter After Dark som vann museets tävling IK Prize vars syfte är att hitta ny informationsteknik som kan föra ut konstsamlingarna till en bredare publik.

Bakom det vinnande bidraget står designstudion The Workers som fick motsvarande 106 000 kronor i prispengar och 640 000 kronor för att genomföra sitt projekt, skriver Tate på sin webbplats.

Men det handlar inte bara om att ostört kunna rulla fram till konstverken och beundra dem. Den som fjärrstyr sin robot hemifrån tar med sig några "passagerare" på rundturen. Tanken är att dessa via webben ska diskutera vad de ser. Rundturer som kan följas även av dem som via kösystemet inte just då får styra en egen robot eller följa med som passagerare.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/kfLOAQ68drs?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>