Innovation

Smarta hörlurar känner igen ljudet av överhängande fara

Med hörlurar på kan det vara svårt att höra när en fara närmar sig. Nu testar en forskargrupp i USA teknik som analyserar ljud runt och varnar hörlursbäraren.

Publicerad

Enligt en undersökning beställd av ai-bolaget Audio Analytic har 37 miljoner amerikaner under det senaste året upplevt att de utsatt sig för fara i samband med de har burit hörlurar.

Riskerna är störst bland unga. I ålderskategorin 18-34 år har 26 procent upplevt skarpa lägen allt från krockar med andra gångtrafikanter, till att man har klivit ut i gatan och inte uppfattat en annalkande bil.

Under de senaste sju åren har antalet dödsfall och skador där offren bar hörlurar tredubblats i USA. Nu testar Columbia University teknik som kan lösa problemet. Deras institut för datavetenskap har tillsammans med Barnard College och University of North Carolina utvecklat smarta hörlurar med inbyggda mikrofoner.

Detta är i sig inget nytt och det finns redan hörlurar som stänger ned musiken för att släppa in höga ljud som eventuellt varslar om förestående fara. Men på en högljudd storstadsgata innebär tekniken att musiken blockeras i stort sett hela tiden. Och fördröjningen gör att varningen kommer för sent.

Den prototyp som nu testas på gatorna i New York har ett antal miniatyrmikrofoner som plockar upp ljud från alla riktningar. Ljudinformationen överförs sedan till användarens telefon och en app för maskininlärning. Den kommer att jämföra de nya intrycken med alla de ljud som den är tränad på, och kunna identifiera om de exempelvis matchar ljudprofilen för en bil som närmar sig.

Om så är fallet så skickar den ut ett varningsljud i lurarna som är nog kraftfullt för att bryta igenom.

Trots den avancerade tekniken ska systemet ta väldigt lite batterikraft i anspråk. Det skriver Columbia University på sin hemsida.

Parallellt med testarna i verklig gatumiljö pillar forskarna även vidare på sin innovation i labbet, och de hoppas kunna se en kommersialiserad version när är dock oklart.