Bygg

Skyskrapornas hissar testas i gruvan

I testanläggningen i Tytyri går några av hissarna ned till 350 meter under jord. Kalkstensgruvan är fortfarande verksam alldeles intill. Foto: Anna Orring
Antti Hoppania, kvalitetschef på Kone, vid maskinerna som driver hissarna ned i testgruvan. Foto: Anna Orring
Platta kolfiberrep i stället för stålvajrar minskar vikten rejält. Kones innovation gör det möjligt att bygga hissar så höga som de blir i 1 000-metersbyggnaden Jeddah Tower.
Fritt fall-hiss, där Kone testar hur man får stopp på en hisskorg som lossnar. Testhissen kommer upp i 26 meter per sekund. Foto: Anna Orring
Hisskorgens tak är välvt, för att minska luftmotståndet. Foto: Anna Orring
Längst ned i Kones testanläggning i Tytyri, 350 meter under jord. Foto: Anna Orring
Jeddah Tower.

Finska Kone ska bygga hissarna i det som blir världens högsta byggnad, kilometerhöga Jeddah Tower. För att testa tekniken går man djupt ned under jord.

Publicerad Uppdaterad

Vi färdas uppåt, från ett par hundra meter under jord, i som mest tio meter per sekund. Lågmäld elektronisk musik spelar och färgerna i hissen förändras under färden. Det slår lock för öronen, en aning, och suger till i magen.

I Tytyri en timme väster om Helsingfors har man brutit kalksten sedan slutet av 1800-talet. Hundra år senare flyttade finska hiss- och rulltrappstillverkaren Kone in i ett oanvänt gruvschakt för att bygga en testanläggning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här