Digitalisering

Skarpa bilder från kardanlagrad kamera

Med kardanlagringen kan knivskarpa bilder tas även från drönare. Foto: Dynamic Perspective
Med kardanlagringen kan knivskarpa bilder tas även från drönare. Foto: Dynamic Perspective
Kameran lagras i en aktiv femaxlad kardanupphängning. Foto: Dynamic Perspective
Kameran lagras i en aktiv femaxlad kardanupphängning. Foto: Dynamic Perspective

Med en aktiv kardanlagrad kamera kan knivskarpa bilder tas från luften.

Publicerad

En kamera monterad i en femaxlig kardanlagring och aktiv rörelsekompensering gör det möjligt att ta med en relativt lätt kamerautrustning i exempelvis en drönare för fotouppdrag där kravet på skarpa bilder direkt från kameran är stort.

Forskare vid tekniska universitetet i Wien och företaget Dynamic Perspective arbetade i två år med dels de mekaniska lösningarna, dels ett avancerat kontrollsystem som hela tiden kompenserar för rörelser.

- Enklaste sättet att komma till rätta med skakningsoskärpa är att använda en så tung kamera som möjligt, säger Alexander Schirrer som arbetar med mekatronik vid TU Wien.

Men i en drönare måste vikten på utrustningen reduceras till det yttersta. Forskarna tog fram en femaxlig kardanupphängning som inklusive kamera väger mindre än 20 kg.

Men för skarpa bilder krävs inte bara en avancerad mekanisk konstruktion. Forskarna utvecklade även sensorer till styrsystemet som mäter kamerapositionen flera tusen gånger per sekund. Styralgoritmen får sedan räkna ut den exakta kompensationsrörelsen inom loppet av mikrosekunder för att med aktuatorer kompensera för farkostens rörelser.

- Vårat system ger knivskarpa bilder i HD och med zoom-möjligheter, säger Schirrer.

Utrustningen kan användas även i kranar, bilar eller båtar som behövs för att bevaka snabba händelser. Den är främst tänkt för videoupptagning av sportevenemang, där bilder inte kan efterbearbetas utan måste levereras skarpa direkt från kameran för livesändningar.