Bygg

Sherpor rustar upp toppleden

Vandrare på leden upp till Sveriges högsta fjäll, som nu rustas upp med traditionella metoder. Foto: Kjell Sundvall
Vandrare på leden upp till Sveriges högsta fjäll, som nu rustas upp med traditionella metoder. Foto: Kjell Sundvall

Vägen upp på Sveriges högsta fjäll slits hårt. Med hjälp av ett långväga arbetslag håller länsstyrelsen i Norrbotten på att göra leden säkrare.

Publicerad

Sedan slutet av augusti arbetar företaget Stigbyggarna Geir Vetti med att rusta upp Västra leden upp till Kebnekaises topp, där omkring 10 000 vandrare passerar varje år. Företaget som sköter bygget är norskt, men anlitar hantverkare som tillhör gruppen sherpor från Tibet för deras kunskaper i att bygga alpina vandringsleder i sten.

– I Norge förr byggde man många hus med grund av sten. Där används det här företaget för att restaurera kulturbyggnader, säger Kjell Sundvall på länsstyrelsen i Norrbotten som leder arbetet.

I sommar bygger de fyra hitresta experterna trappsteg i sten längs den branta och olycksdrabbade sträckan.

Arbetet sker mestadels för hand, tunga maskiner är svåra att transportera upp på fjället. Men byggmaterialet behöver i vart fall inte transporteras långt.

– På Kebnekaise är det så bra att geologin har gjort att det finns gott om flata stenar på plats, säger Kjell Sundvall.

Stenarna förflyttas med traditionella metoder: de bänds upp med spett eller hissas med talja.

– Vi har stora säckar som vi samlar in sten i, upp till två ton, och sedan kommer en helikopter och lyfter den på plats.

Arbetslaget från Tibet uppskattar att arbetet på det svenska fjället är säkrare än att vara guider på Mount Everest. De har erfarenhet av en riskabel arbetsmiljö med jordskred och laviner.

– I generationer har vi byggt sådana här bergsvägar säkrare, säger en av de fyra experterna, Ang Tempa Sherpa, till Ekot.

– För dem är det ganska hållbart, de råkar ut för jordbävningar och liknande. Vi säger att det kommer att hålla till nästa istid, säger Kjell Sundvall.