Digitalisering

Semestersurfa till hemmapris

Med nya sim-kortet ska du kunna surfa som hemma till fast pris, utan dyra roaming-avgifter. Foto: Colourbox
Med nya sim-kortet ska du kunna surfa som hemma till fast pris, utan dyra roaming-avgifter. Foto: Colourbox

Fogg Mobiles tjänst ska göra det enklare att surfa på resan utan att drabbas av orimliga telefonräkningar. Det hela bygger på ett nyutvecklat sim-kort, och på att sälja trafik utan att kalla sig operatör.

Publicerad

Bara genom att korsa en landsgräns kan priset för en strömmad långfilm gå upp till tusentals kronor. Svenska Fogg Mobile har ett alternativ: byt sim-kort och surfa som hemma till fast pris, utan dyra roaming-avgifter. Målgruppen är privatresenärer med surfplattor.

Tjänsten bygger på ett egenutvecklat sim-kort, Smartsim, som säljs med ett abonnemang i ett startpaket. Kostnaden är 149 kronor i månaden för 10 gigabyte data. Fogg Mobile köper datakapacitet av de lokala operatörerna, men vill inte kallas ”operatör”, det har för många negativa associationer, utan hellre dataaccesstjänst.

Till skillnad från att till exempel köpa ett lokalt sim-kort att surfa med gäller Fogg bara data, inte samtal.

Exakt hur företagets kort fungerar är hemligt. Det bygger på ett standard-sim, men programvaran är egenutvecklad och patentsökt. Det handlar om att kortet identifierar sig i nätet på ett annorlunda sätt än konventionella operatörers sim-kort.

– Vi kan byta identitet på vårt smarta sim när det kommer till ett nytt land. Kortet är nödvändigt för att tjänsten ska fungera, säger företagets vd Carl-Magnus Stenberg.

Det krävs dock att apparaten inte är operatörslåst, vilket utesluter de flesta telefoner.

– Det kommer inte att begränsa oss. Den stora volymen kommer att vara surfplattor, och de är sällan operatörslåsta, säger Carl-Magnus Stenberg.

EU-kommissionen införde i fjol nya restriktioner för operatörernas roaming-priser. Nästa år kommer dessutom krav på att resande ska erbjudas välja bland operatörer ungefär som man i dag väljer wifi-nät.

Carl-Magnus Stenberg menar att det inte påverkar Fogg. Priserna är även efter reglering så höga att resande inte kan surfa som hemma, menar han.

– Med Fogg slipper man ändra sitt beteende, man kan fortsätta ladda upp bilder och hänga på Facebook precis som vanligt.

Huvudsaklig investerare är ryska Inventure Partners, som fört in omkring femton miljoner i företaget. Det ska räcka till startfasen.

Just nu finns Fogg i Sverige, Danmark och Storbritannien. Under det kommande året tänker Fogg Mobile skriva avtal för Irland, Italien och Österrike.

– Vårt fokus är på Europa, men senare kommer det att bli andra länder också, säger Carl-Magnus Stenberg.

Varför Fogg?

Grundat: 2010.

Anställda: Drivs av ett team på omkring tio personer.

Riskkapital: 15 miljoner från ryska Inventure Partners.

Grundare: Carl-Magnus Stenberg, veteran från Tele2:s satsning i Ryssland.

Omsättning 2011: 4,2 miljoner kronor.

”Det är inte lätt att hitta globala varumärken numera. ’Fogg’ är kort och enkelt och så vitt vi vet neutralt i de flesta länder. Dessutom finns det en koppling till Jules Vernes äventyrare Phileas Fogg”, säger Carl-Magnus Stenberg.