Hållbar industri

Scanias rekordsatsning trefaldigar gjuterikapaciteten

Produktionsstarten för det nya gjuteriet beräknas till 2021. Foto: Skanska
Det nya gjuteriet ska kunna smälta 90 000 ton järn per år, en tredubbling mot idag. Foto: Dan Boman
Skanska har påbörjat markarbetena för det nya gjuteriet. Här gjuts fördjupningar för maskininstallationer som ligga fyra meter djupare än fabrikens övriga golvnivå. Foto: Tommy Harnesk
Förberedelse för sprängning. Totalt ska närmare 90 000 kubikmeter jord och berg schaktas bort innan man gjuter bottenplattan för det nya gjuteriet. Foto: Tommy Harnesk
Scanias presschef Hans-Åke Danielsson. Foto: Scania

Grundläggningsarbetet har börjat för Scanias nya gjuteri i Södertälje. Investeringen på 1,6 miljarder säkrar produktionen av motorer på hemmaplan. "Under överskådlig tid behöver vi förbränningsmotorerna."

Publicerad

Det befintliga gjuteriet är byggt på 1910-talet, och att anpassa det till dagens produktionskrav bedömdes medföra alltför stora ombyggnader. Därför investerar Scania cirka 1,6 miljarder kronor i ett helt nytt gjuteri, där järn gjuts för tillverkning av nya motorblock. Det är en av företagets enskilt största investeringar i en ny anläggning.

– Vi jämförde olika alternativ och kom fram till att detta var det bästa, både av kostnadsskäl och av miljöskäl. Dessutom finns det praktiska fördelar med att ha produktionen nära FoU-verksamheten, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här