Digitalisering

Säpo synar franska valhacket

Emmanuel Macron möter sina anhängare under valnatten. Foto: Avalon/insight media
Emmanuel Macron möter sina anhängare under valnatten. Foto: Avalon/insight media
Simon Bynert, pressekreterare på Säpo. Foto: Säpo
Simon Bynert, pressekreterare på Säpo. Foto: Säpo

Just när franska presidentvalet gick in i sitt slutskede skedde en omfattande hackerattack. I Sverige förbereder sig Säkerhetspolisen för den kommande valrörelsen.

Publicerad

Under hashtaggen #MacronLeaks började dokument som påstods visa att den dåvarande kandidaten, numera presidenten, Emmanuel Macron skulle ha ägnat sig åt bland annat skatteflykt att spridas. Enligt Macrons kampanj var dokumenten falska, men uppblandande med riktiga dokument som stulits från kampanjstabens konton. Enligt DN var de första att börja sprida dokumenten på internet företrädare för extremhögern, i USA och Frankrike.

I både franska och amerikanska presidentvalet fick it-attacker stor uppmärksamhet. När svenskarna nästa år går till valurnorna kommer skydd mot digitala angrepp vara en del av säkerhetsarbetet, enligt Simon Bynert, pressekreterare på Säpo.

Hur ser du på risken att något liknande händer i Sverige vid nästa val?

– Det är svårt att säga något om risken. Det man kan konstatera är att vi ser med intresse på det som händer i Frankrike och följer utvecklingen där. Det är ett led i arbetet med att skydda det som behöver skyddas inför svenska valrörelsen.

– En del i det arbetet är att följa upp både den franska och amerikanska valrörelsen, att se vad som händer i omvärlden och se vilka cyberangrepp och desinformationskampanjer som skulle kunna hända här också, säger han till Ny Teknik.

Läs mer:

Säpo har kontaktat regeringens och riksdagspartiernas säkerhetsfunktioner och informerat dem om vikten av skydd mot it-angrepp.

– Vi har löpande kontakt med partiernas säkerhetsorganisationer för att säkra upp inför valrörelsen, berättar Simon Bynert, men är i övrigt förtegen:

– Jag vill inte berätta om eventuella åtgärder, eller risker, för då riskerar man att spela angripare i händerna, vi vill inte störa vår egen operativa verksamhet.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!