Populärteknik

Samsungs vikbara skärm svindyr att laga

Galaxy Fold. Foto: Samsung
Galaxy Fold. Foto: Samsung

Den som köper superdyra Samsung Galaxy Fold i USA gör klokt i att hålla hårt i mobilen. En skärmreparation kostar nämligen skjortan.

Publicerad

Den välkända, för att inte säga ökända, vikbara smarta mobilen Galaxy Fold har orsakat en hel huvudvärk åt Samsung – och detta utan att telefonen ens har börjat säljas.

Från början skulle 20 000 kronors-telefonen ha släppts i våras. Men lanseringen sköts upp efter rapporter om att Galaxy Fold snabbt gått sönder i händerna på teknikjournalister som skulle testa den. Tillbaka till ritbordet för Samsung, med andra ord.

Prestigeluren släpps snart i USA

I somras kom rapporter om att det sydkoreanska bolagets ingenjörer hade lyckats förbättra skärmens skyddslager, gånggärn och vikmekanism. Nu gör Samsung sig redo för att släppa telefonen på USA-marknaden under de närmaste dagarna.

Inför USA-släppet har Samsung meddelat vad som gäller om den omtalade skärmen går sönder, rapporterar The Verge. Priset för att byta ut skärmen ligger på saftiga 149 dollar, motsvarande cirka 1 500 kronor.

Erbjudandet gäller dessutom bara en gång – och enbart för kunder som köper Galaxy Fold före 31 december i år. Vad som händer om skärmen blir kaputt en andra gång är just nu ytterst oklart.

Samsung: Köpare måste "utbildas"

Galaxy Fold är sannolikt inte tänkt som en massprodukt. Inför USA-släppet har Samsung gjort sitt bästa för att hamra in budskapet att telefonen enbart ska säljas i en liten skala, till exempel.

Den som vill köpa en telefon måste dessutom boka ett möte på en Samsung Experience-butik eller med ”specialutbildad” personal hos som återförsäljare hos Best Buy eller AT&T.

Syftet verkar vara att ge köparen en slags genomgång eller praktiskt guide för hur telefonen, och framför allt den vikbara skärmen, ska hanteras på korrekt sätt, skriver The Verge.

Och den typen av handfasta användarråd verkar kunna behövas . Enligt Youtube-kanalen Jerry Rig Everything är skärmen på Galaxy Fold nämligen ungefär lika tålig som ”leklera eller fuktigt bröd”.