Digitalisering

Samsungs nya mobilkamera spränger 100-megapixelsvallen

Stor liten nyhet. Nya 108-megapixelssensorn Isocell Bright HMX är en av de största någonsin i mobilbranschen. Foto: Press
Stor liten nyhet. Nya 108-megapixelssensorn Isocell Bright HMX är en av de största någonsin i mobilbranschen. Foto: Press

Den sydkoreanska teknikjätten ska krossa rivalen Sony med en ny 108-megapixelssensor för smarta mobiltelefoner.

Publicerad

Megapixelkriget i mobilvärlden rasar vidare. Samsung har länge legat i framkant inom kamerateknik för smarta mobiltelefoner, men har på sistone haft allt svårare att mäta sig mot storkonkurrenten Huawei, som använder bildersensorer från Sony till sina toppmodeller – exempelvis den hyllade kameramobilen P30 Pro.

Tidigare i våras lanserade Samsung en ny mobilkamerasensor med 64 megapixlar. Detta följs nu upp med en färsk 108-megapixelssensor, Isocell Bright HMX.

En av största mobilsensorna någonsin

Den nya sensorn, med ett mått på 1/1,33 tum, är en av de största någonsin i mobilbranschen. Den ovanligt stora sensorstorleken ska göra det lättare att samla in ljus i miljöer med dunkel belysning. Just detta, att kunna ta riktigt ljusa bilder i mörka miljöer, har varit en av P30 Pros starkaste fördelar gentemot exempelvis Samsung Galaxy S10 Plus.

För att kunna slå storkonkurrenten Sony ska Isocell Bright HMX bland annat registrera ljus från fyra olika pixlar, som sedan slås samman till en enda med en upplösning 27 megapixlar.

Det ska dessutom vara möjligt att ta bilder med en upplösning på 108 megapixlar, enligt Samsung. Men det kommer förmodligen kräva att mycket god ljusförhållanden råder, skriver sajten Engadget.

Finesser som Samsungs ”smart-iso”-teknik ser också till att bildsensorn automatiskt ställer om ljuskänslighetheten till ett högre iso-tal i dunkla fotomiljöer, och ett lägre när det finns gott om ljus.

Kan filma i 6k-upplösning

Isocell Bright HMX har dessutom stöd för att filma i 6k-upplösning med 30 bildrutor per sekund. 6k-material har en upplösning på 6,016 x 3,384 bildpunkter.

Samsungs nya bildsensor har utvecklats i samarbete med den kinesiska mobiltillverkaren Xiaomi, och serieproduktion inleds senare denna månad. Den första mobilen att utrustas med värstingsensorn blir sannolikt Xiaomis kommande telefon ”Redmi”.