Samsungs film: Därför brann Note 7-telefonerna

2017-01-23 13:31  
Resterna av en Samsung Galaxy Note 7. Foto: Joni Gantz Barwick via AP / TT

Fel i både konstruktion och tillverkning av litiumjonbatterier orsakade bränderna i Galaxy Note 7-telefonerna. Det bekräftar Samsungs egen utredning.

De första rapporterna om brinnande Galaxy Note 7-telefoner dök upp i höstas. Problemen ökade i omfattning och ledde bland annat till att flera flygbolag förbjöd telefonerna ombord.

Samsung har undersökt orsaken till bränderna och kommit fram till att de berodde både på konstruktionsfel och tillverkningsfel i litiumjonbatterierna. Mer specifikt handlar det om en felplacerad elektrod och en felaktig svets, enligt företagets egen film nedan.

Slutsatserna har nåtts efter en omfattande undersökning. 700 ingenjörer har testat 200 000 mobiltelefoner och 30 000 batterier, berättar Samsung på sin hemsida. Även utomstående experter har konsulterats.

Nu har Samsung tagit fram rutiner som ska förhindra att liknande fel uppstår igen, till exempel ett kontrollprogram som innebär att batteriernas insida ska undersökas med röntgen. En rådgivande grupp av utomstående experter har också bildats.

Ungefär tre miljoner Galaxy Note 7-telefoner har sålts. Inga exemplar hann dock säljas i Sverige innan Samsung återkallade produkten.

-Vi ber uppriktigt om ursäkt för de besvär och den oro som vi har orsakat våra kunder, säger Samsungs mobilchef Koh Dong-Jin enligt TT.

Samsungs utredning kan leda till att lanseringen av företagets kommande toppmodell, Galaxy S8, skjuts upp. TT rapporterar att den inte kommer att presenteras vid mobilmässan i Barcelona som startar den 27 februari.

Redan i förra veckan publicerade Wall Street Journal slutsatserna från Samsungs utredning. http://www.nyteknik.se/digitalisering/darfor-brann-samsung-telefonerna-6819678

Problemen med de brinnande Note 7-telefonerna beräknas kosta Samsung ungefär 47 miljarder kronor. http://www.nyteknik.se/digitalisering/samsung-note-serien-ar-inte-nedlagd-6798875

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer