Samhälle

Samsungchef bakom lås och bom i muthärva

Lee Jae-Yong inför förhör. Foto: Avalon/insight media
Lee Jae-Yong inför förhör. Foto: Avalon/insight media

Samsunghöjdaren Lee Jae-Yong, i praktiken den som leder det sydkoreanska företaget, har gripits.

Publicerad

Nya bevis i korruptionshärvan gör ett gripande nödvändigt, enligt domstolen.

Lee Jae-Yong, vice styrelseordförande i Samsung Electronics och son till koncernens ordförande Lee Kun-Hee, misstänks för inblandning i skandalen där Sydkoreas president Park Geun-Hye och hennes vän Choi Soon-Sil står i centrum. Korruptionshärvan har lett till att presidenten har stängts av från sitt ämbete.

Åklagaren har dessutom breddat anklagelserna till att också gälla hur själva överlämnandet av ledarskap i Samsung har gått till. Lee kommer att förhöras av åklagaren under lördagen.

Domstolen har tidigare inte tyckt att det har funnits skäl att frihetsberöva Lee Jae-Yong, men nu får åklagarna sin vilja igenom.

”Det har mot bakgrund av nya anklagelser och nya bevis blivit nödvändigt att frihetsberöva” Lee Jae-Yong, meddelar en domstolstjänsteman.

Samsunghöjdaren är sedan tidigare misstänkt för bestickning, förskingring och mened i korruptionshärvan som skakat om hela landet.

”Vi kommer att göra vårt bästa för att se till att sanningen uppdagas i kommande processer i domstol”, skriver Samsung i ett kort uttalande efter det att Lee Jae-Yong gripits.

Samsung är en drivande kraft i Sydkorea, Asiens fjärde största ekonomi. Det dagliga arbetet rubbas troligen inte av rättsprocessen, men experter bedömer att den kan påverka strategiska beslut.

– Samsungs verksamhet kommer inte att stanna upp. Det finns många smarta människor på det företaget, sade förre Samsungchefen Kim Yong-Serk nyligen.

Lee Jae-Yongs pappa Lee Kun-Hee arbetar inte längre, efter en hjärtattack 2014, vilket gör vice ordföranden Lee Jae-Yong till den högste beslutsfattaren.

– Samsungs vd utvärderas varje år, så de kan inte fatta för djärva beslut om framtiden. Företaget behöver därför en ordförande som kan fatta beslut om investeringar på lång sikt, sade Kim Yong-Serk.

Gilla Ny Teknik på Facebook