Populärteknik

Samsung kan fjärrlåsa stulna tv-apparater

Foto: Samsung
Foto: Samsung

Efter ett inbrott på ett lager i Sydafrika har Samsung gjort de stulna tv-apparaterna obrukbara. Funktionen ska vara inbyggd i alla elektronikjättens enheter.

Publicerad

Samsung har praktiskt demonstrerat ett nytt knep för att hindra stöld av tv-apparater. Elektronikjätten kan fjärrlåsa en stulen tv så att den blir obrukbar för tjuven.  

Funktionen ska finnas inbyggd i alla tv-apparater som Samsung säljer, och har nu för första gången använts i stor skala efter inbrott på ett lager i Sydafrika. 

Så fort en tv-apparat som rapporterats stulen kopplas upp mot internet blockerar Samsung den från att användas. För att kunna låsa en stulen tv måste Samsung veta om vilket serienummer den har. Tv-apparaten kan sedan bara låsas upp om innehavaren visar upp ett giltigt inköpskvitto eller på något annat sätt kan styrka att den är den rättmätige ägaren.  

Samsung uppger i ett mail till Ny Teknik att funktionen inte är till för att blockera enskilda tv-apparater som stulits från konsumenter, utan främst ska användas vid lagerstölder för att förhindra obehörig vidareförsäljning.