Digitalisering

Sämre vinst än väntat för Ericsson – Ekholm ändå nöjd

Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT
Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Ericsson redovisar en sämre vinst än väntat. Men underliggande är verksamheten stark, försäljningen ökar, enligt vd Börje Ekholm: ”Vi fortsätter att ta marknadsandelar, det är några störande poster som påverkar”.

Publicerad

Telekomkoncernen Ericsson redovisar en rörelsevinst på 4,7 miljarder kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 5,3 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen uppgick till 55,1 miljarder kronor, jämfört med 49,8 miljarder kronor ett år tidigare.

Poster förklarar

Analytiker hade i genomsnitt räknat med att rörelseresultatet skulle landa på 6,4 miljarder kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

För omsättningen var snittprognosen 53,6 miljarder kronor.

Att vinsten blev sämre än väntat förklarar Börje Ekholm med att några större enskilda poster av engångskaraktär försämrar resultatet. Det handlar bland annat om ett större kontrakt som landar i kvartal 2 i stället, uppgående till en miljard kronor. En nedskrivning på 900 miljoner kronor till följd av Ukrainakriget påverkar också negativt.

Men underliggande går bolaget bra, enligt Börje Ekholm.

– Vi har en stark utveckling på försäljningen, den växer med tre procent, fyra procent på Networks, det ligger i vår strategi att stärka vår marknadsposition.

Lägre lönsamhet

Ericssons försäljning inom området Networks växte något, men lönsamheten var lägre än tidigare. Bruttomarginalen blev 44,7 procent, mot 46,1 procent under samma tid i fjol.

Ekholm är nöjd med utvecklingen gentemot företagsmarknaden.

– Där har vi en väldigt bra utveckling.

Bolaget har också byggt upp en buffert för att säkra leveranskedjan, vilket har påverkat kassaflödet.