Digitalisering

Såga ner fibern kostar bara hälften

Dellcron har utvecklat metoden för fiberdragning genom sågning i asfalt. Foto: Dellcron/Husqvarna
Dellcron har utvecklat metoden för fiberdragning genom sågning i asfalt. Foto: Dellcron/Husqvarna
Så går microtrenching till (klicka för större grafik). Grafik: Jonas Askergren
Så går microtrenching till (klicka för större grafik). Grafik: Jonas Askergren

Såga ett snitt i gatan, lägg ner fiber och fyll igen. Det kostar mindre än hälften jämfört med grävning. Det hävdar ett litet svenskt företag som nu ska lansera metoden, tillsammans med Husqvarna.

Publicerad

<p>Metoden, som utvecklas av företaget Dellcron, ska lösa problemet med att dra fiber i villaområden där kostnaden per anslutning i dag är för hög.</p> <p>- Det gäller att hitta en metod för att an-lägga fiber i sådana områden till en kostnad som kan accepteras av villaägarna, säger Hasse Hultman, teknikchef för Dellcron.</p> <p>Metoderna är antingen för dyra - grävning. Eller inte generellt applicerbara på alla situationer utan bara i vissa lägen - dragning i stolpar, över grönområden eller genom olika typer av borrning i marken. </p> <p>Dellcrons metod, som kallas "micro trenching", utgår i stället från att man måste fram där ytskiktet är asfalt eller betong. Därför har man ett samarbete med Husqvarna, som är världens största leverantör av så kallade vägsågar som sågar i hårda skikt med diamantklinga.</p> <p>Några andra företag i världen utvecklar liknande metoder, men Dellcron säger sig ligga i framkant när det gäller anpassning för fiber och telekomsektorn.</p> <p>- Vår bedömning är att vi har två års försprång framför konkurrenterna, säger Hasse Hultman.</p> <p>Enligt Dellcron kostar metoden mindre än hälften jämfört med traditionell grävning i asfalterade gator. Om fiber ska dras till alla hushåll i Sverige innebär det i så fall besparingar på miljarder kronor - PTS bedömer att över hälften av landets bostäder och företag saknar anslutning till höghastighetsnät, och en stor del av dessa är villor.</p> <p>Och operatörerna är intresserade - bland annat Telias nätbolag Skanova, som utsåg Dellcron till "årets fiberföretag" i februari 2011.</p> <p>Fortfarande återstår dock finputsning. </p> <p>Snittet i marken är 15 till 30 millimeter brett och 38 centimeter djupt. När kanalisationsrör lagts ner ska det fyllas med ett material som inte sjunker ihop, och därefter förseglas med ett annat som fogar vattentätt mot asfalten.</p> <p>I mitten av maj fick Dellcron en miljon kronor i FoU-bidrag av Vinnova, och enligt Hasse Hultman ska pengarna användas just för optimering av de två materialen.</p> <p>Metoden ska till slut säljas genom ett separat marknadsbolag som ett komplett system inklusive utbildning, fiber, återställning samt kartläggning av befintliga ledningar i marken med markradar.</p>

(Uppdaterat): Vägsågen klarar svaga kurvor. För att göra tvära svängar används enligt Dellcron handhållna sågverktyg.

Dellcron sågar fiber genom asfalten

 • Utvecklar metod för fiberdragning med sågning i asfalt.
   
 • Grundat: 2002.
   
 • Grundare: Conny Gustavsson (vd), Hasse Hultman, Hui-Ling Chen och Bo Hammarlund.
   
 • Huvudägare: Grundare.
   
 • Ort: Stockholm.
   
 • Bakgrund: Bolaget bildades ursprungligen för att hjälpa företag med etablering i Taiwan och Sverige. Etablerade bland annat Huaweis försäljningskontor i Sverige 2003.