Innovation
Saab satsar på ny teknik för ridsport – smarta ridhuset ska ge ryttare digital koll
Saab kliver utanför sina kända teknikområden och satsar på innovationer för häst och ryttare.
När Ny Teknik skriver om teknikföretaget Saab handlar det oftast om militärflygplan eller ubåtar, men företaget har öppnat dörrar till nya områden inom teknikbranchen.
Projektet Ridsportens Innovationer är ett samarbete mellan Saab och Svenska Ridsportsförbundet. Syftet är att identifiera och skapa ett intresse för teknik hos ungdomar som är aktiva inom ridsporten, och ge användbara innovationer.
Enligt Saab har företaget ett ständigt rekryteringsbehov. Stefan de Flon som är sponsringsansvarig på Saab anser att ridsporten har ett åtråvärt rekryteringsunderlag och hoppas att ungdomarna i stallmiljö kan bli inspirerade.
– Vi vill öka andelen kvinnor på Saab. Förhoppningsvis kan projektet få tjejer intresserade av teknikyrket samtidigt som vi ger vår tekniska kunskap till ridsporten.
”En win win-situation” för Saab och ridsporten
Madeleine Malmsten är projektledare för projektet och hon håller med Stefan de Flon.
– Ridsporten behöver få in mer innovativa lösningar och är samtidigt ett bra område att rekrytera ifrån, så det blir en win win-situation, säger Madeleine Malmsten.
De som leder projektet hos Saab vill att man i tidig ålder ska intressera sig för teknik och se kopplingen till sin passion, i det här fallet hästar.
– Att man kan utveckla sin egen och hästens träning med hjälp av en app till exempel, säger Stefan de Flon.
Saab samarbetar med både startups och etablerade företag och aktörer som vill förverkliga sina innovationsidéer inom ridsport. I Ridsportens Innovationer ingår Saabs eget projekt Sveriges smartaste ridhus som ska fungera som en testplats för ridsporten. Ridhuset är beläget i Flyinge, Skåne och dit kan alla komma och prova sina idéer, som forskare, ryttare och startups.
– I ridhuset vistas ett större antal hästar på olika utbildningsnivå samt instruktörer som med sensordata hjälper till att utvärdera innovationsidén, säger Madeleine Malmsten.
Innovation som mäter ryttarens rörelsemönster
Ride Q är ett av företagen som har kontakt med projektet och står bakom en innovation som läser av positioner för olika kroppsdelar och ger sedan feedback i realtid på vissa punkter på kroppen. I dag finns många sätt att mäta rörelsemönster på, men få bra sätt som gynnar ryttaren direkt på hästryggen.
– Systemet skickar ut en vibration, ungefär som en mobiltelefon kan göra. Det hjälper ryttaren korrigera sig tillbaka till rätt position igen, säger Annika Ridington, medgrundare av Ride Q.
Annika Ridington, som själv brukar sitta på hästryggen, förklarar att ryttare har dålig kroppskännedom.
– Ofta tror man att man gör en viss sak, och sen ser man en video på sig själv och tänker, men oj, var det så jag gjorde? säger hon.
Produkten ska visas upp på Stockholm International Horse Show i höst.