Tekniknyheter

Så ska Norge odla sin lax i öppet hav

Kassen i genomskärning. Foto: Royal Salmon
Kassen i genomskärning. Foto: Royal Salmon
Odlingskassen i öppet vatten. Foto: Royal Salmon
Odlingskassen i öppet vatten. Foto: Royal Salmon

Redan nästa år ska Norge få sin första fjärrstyrda laxodling ute till havs. Med en volym på 120 000 kubikmeter kan buren husera 600 000 fullvuxna fiskar samtidigt.

Publicerad

De senaste åren har vårt grannlands laxodlingar hamnat i blåsväder – för allt från vanskötta fiskar till kritik kring hållbarhetsfrågor. Nyligen satte Åre kommun totalstopp för att servera norsk lax i sina skolor och förskolor. Med 1,1 miljon levererade ton under 2018 är Norge den största exportören av odlade laxfiskar, och industrin är landets tredje största inkomstkälla efter råoljan och naturgasen.

Strax under 3 500 odlingar huserar omkring 400 miljoner laxar och öringar, men cirka 15 procent av dem dör i förtid. Laxlusen är ett stort problem i de traditionella fållorna. Parasiten kostar industrin tiotals miljarder kronor årligen, men nu hoppas man att en ny odlingsmetod ska kunna få bukt med problemet. Det handlar om en fjärrstyrd fålla som istället för att ligga i fjordarna kommer flyta på öppet hav – och förhoppningen är att den första ska vara i drift redan nästa år.

75 meter i diameter

Den cylinderformade fållan har en yttre diameter på 75 meter. Burens övre och nedre ponton ligger tio meter isär, men nätet fortsätter i en strutform ned till 40 meters djup. I och med att buren kan placeras på 10-40 meters djup så undviker man det mest solbelysta ytvattnet där alger och laxlusen frodas. Enligt datamodeller ska strukturens 16 luftfyllda pelare kunna hålla flytförmågan även under historiska rekordstormar.

Systemet är utvecklat av Arctic Offshore Farming, som äga av norska Royal Salmon. 2020 ska den första buren sättas ut. Laxarna kommer dock att börja sitt liv i en fjord och flyttas ut till havsfållan när de väger 1,5 kilo. Med en volym på 120 000 kubikmeter kan buren husera 600 000 fullvuxna laxar samtidigt, ändå ska förhållandena mer efterlikna fiskarnas naturliga liv. De kommer tillbringa 10-11 månader till havs innan de skördas. 

Utfodringen automatiserad

Buren är försedd med sensorer och kameror, och hela processen med att dela ut foder är automatiserad. Det nya systemet för matning under vattnet halverar dessutom energiåtgången. Enligt IEEE Spectrum kommer personal finnas till handa, ombord på en pråm belägen 400 meter från odlingen.

De ska vara uppkopplade med ett lokalt nätverk via en fiberoptisk kabel till fållan – och tanken är att teamet i framtiden ska kunna serva ett flertal burar. Utöver att fylla på pellets kommer de övervaka viktiga aspekter som vattendjup, syre- och salthalt, strömmar och ph-värden.

Rättad version: Fel volym på buren angavs tidigare.