Samhälle

Så långt når Nordkoreas missiler

Så långt når Nordkoreas missiler. Foto: Grafik: Felix Björklund
Så långt når Nordkoreas missiler. Foto: Grafik: Felix Björklund

Alla som hotar nationen ska göra sig redo för ”förstörelse”. Det sa Nordkoreas ledare Kim Jung-Un efter att Australien ställt sig bakom USA mot regimen. Den aggressiva tonen kombinerat med ständiga rakettester oroar omvärlden, men hur långt når missilerna egentligen?

Publicerad

”Det finns ingenstans att gömma sig och ingen säker plats på jorden”. Det är vad diktaturregimen i Nordkorea hotar sina fiender med. Och även om USA och dess närmsta allierade är de största bovarna i Kim Jung-Uns bok, är det många världsledare som skruvar oroligt på sig när eremitnationen spänner bågen.

Men behöver vi här i kalla nord oro oss för vad en förnärmad eller uppspelt diktator hittar på? Jo, faktiskt – nordkoreanska missiler kan teoretiskt dimpa ner på Slottsbacken om Stefan Löfven och Margot Wallström trampar ”supergeneral” Un på tårna.

SRBM – Kort avstånd – 1 000 km

Även om Nordkorea är litet så har man en ganska omfattande arsenal av kortdistansrobotar. Bara under nuvarande ledaren har man testat mer än 50 missiler – varav endast ett test har gått snett. Det pekar mot att missilerna är väl beprövade på det här avståndet.

Längst räckvidd har Rodong-1 – en missil som är en vidareutveckling av Scud samt Hwasong-9, både med runt 1 000 kilometer. Det innebär att Peking, men framför allt Seoul och den japanska storstaden Osaka ligger inom räckhåll.

Läs mer:

MRBM – Nära medelavstånd 1 000– 2 000 km

När det gäller medeldistansrobotar har Kim Jung-Uns hejdukar gjort flera lyckade tester, om än inte i samma utsträckning som med kortdistansmissilerna. Runt nio, varav sju räknas som lyckade, har skjutits iväg.

Och med en räckvidd på upp till 2 000 kilometer kan diktaturen lobba in missiler över hela Japan. Därmed ligger världens största metropol, Tokyo, i farozonen.

Nordkorea håller även på att utveckla förmågan att skjuta iväg dessa robotar från ubåtar, men ännu så länge är teknologin inte mogen. Även med ubåtsuppskjutning så kommer medeldistansrobotar bara kunna hota nationer i Asien.

IRMB – Medelavstånd <4 500 km

Steget upp från MRBM-raketerna kommer de som går under benämningen ”Intermediate-range”. Här är räckvidden för Nordkoreas missiler 4 500 kilometer – vilket innebär att den amerikanska basen på Guam, samt stora delar av Sydostasien finns inom räckhåll.

Läs mer:

Men på det här avståndet börjar pålitligheten avta. Under Kim Jung-uns era har endast tre av 14 test varit framgångsrika. Något som dock börjar oroa experter är att man under året redan hunnit utföra sex tester med en ny raket, Hwasong-12. Här var de första tre misslyckanden – men de därefter anses vara lyckade. Två av dessa skickades ut över norra Japan varav den senaste sköts upp den 15 september.

ICBM – Interkontinental >5 500km

I år har man även två lyckade uppskjutningar av en interkontinentalmissil, Hwasong-14. Efter det första testet uppskattade experter att räckvidden ligger på runt 8 500 kilometer. Tillräckligt för att hota den amerikanska delstaten Alaska, men för vårt vidkommande är det här en missilklass som skulle kunna träffa allt från Ystad till Haparanda i vårt avlånga land. Även Östeuropa, nästan hela Tyskland, EU-huvudkvarteret i Bryssel och norra England/Skottland ryms inom den här räckviddscirkeln. På andra sidan jorden är det den här klassen som oroar Australien vars stora städer kan bli mål.

Men efter det andra testet uppgraderades räckvidden – och experter tror nu att det är tal om runt 10 000 kilometer. Då hotas Los Angeles, nästan hela Europa (Algarve och spanska Guldkusten klarar sig).

Den amerikanska huvudstaden Washington DC samt New York ligger längre bort, men de kan ändå inte känna sig säkra. På grund av jordens rotation ökas räckvidden på missiler som skjuts österut, vilket innebär att även dessa storstäder hamnar inom räckvidd.

Och om missilen kärnvapenbestyckats så är den ett stort hot mot hela den amerikanska östkusten. Huruvida regimen har bemästrat tekniken är debatterat – experter är dock ganska övertygade om att man i varje fall kommer att ha gjort det inom ett år.

Global räckvidd?

Sist, men inte minst har Nordkorea även flertalet ”rymdfarkoster”. Fordon man använt i sitt rymdprogram för att skicka upp satelliter med. Här är det mer av en gissningslek kring vad de skulle kunna innebära i räckvidd, men det finns uppskattningar om att en trestegsraket skulle kunna nå så långt som 15 000 kilometer utanför landets gränser. I ett sådant scenario är det endast Sydamerikaner som inte behöver oroa sig.

Dock bör det nämnas att dessa raketer tar ett par dagar att rigga inför uppskjutning – tillräckligt med tid för att någon med en motsvarande stor röd knapp ska hinna reagera.

”Säkraste platsen på jorden”

Så vart ska styra kosan om oron sätter in och man bestämt sig för att hitta den mest avlägsna platsen från Nordkorea? Jo, den härliga badorten/staden Mar del Plata i Argentina som ligger på motsatt sida av klotet.

Men innan du känner ångesten över att din ”habla españl” inte är på topp – tänk på att större delen av den nordkoreanska arsenalen fortfarande är oprövad.