Grafik

Så kunde de kartlägga 50 miljoner Facebook-användare

Så genomförde Cambridge Analytica det historiska dataintrånget mot Facebook. Grafik: Jonas Askergren
Så genomförde Cambridge Analytica det historiska dataintrånget mot Facebook. Grafik: Jonas Askergren

GRAFIK. Med ett till synes oskyldigt personlighetstest samlade Cambridge Analytica in data om miljontals amerikanska väljare. Information som sedan låg till grund för att utforma en kampanj till stöd för Donald Trump i presidentvalet 2016.

Publicerad

Så här gick det till:

1. 2014 utvecklade Cambridge Analytica i samarbete med forskaren Aleksandr Kogan ett personlighetstest som kunde användas för att samla in data om användarna.

2. 320 000 röstberättigade amerikanska Facebook-användare fick 2-5 dollar för att i ”forskningssyfte” genomföra testet.

3. För att ta testet behövde användarna logga in med sina Facebook-konton. På det sättet fick Cambridge Analytica tillgång till all data om vad de gillat och postat på sina konton.

4. Det användarna förmodligen inte lade märke till var Cambridge Analytica samtidigt samlade in all data om de som tagit quizet och alla deras Facebook-vänner. Totalt ska över 50 miljoner amerikaner ha profilerats utan att veta om det.

5. Företagets algoritmer samkörde datan från Facebook med svaren från personlighetstestet och data från offentliga källor.

6. Resultatet blev en databas över två miljoner amerikanska väljare i elva av de viktigaste staterna inför valet 2016. Cambridge Analytica ska ha ”hundratals” datapunkter på varje person i registret.

Den här informationen användes sedan till att skicka riktade politiska budskap till personerna i databasen.