Innovation

Så kan internet bli 100 gånger snabbare

Fiberoptisk kabel Foto: chaitawat/Pixabay
Fiberoptisk kabel Foto: chaitawat/Pixabay

Ett nytt vetenskapligt genombrott inom fiberoptiken kan göra framtidens internet supersnabbt.

Publicerad

En fiberoptisk kabel använder sig av ljuspulser för överföring av information. Dagens teknik har dock sina begränsningar. Informationen lagras i ljusets färgspektrum, och nyttjar ljusets vågform, horisontellt eller vertikalt. Forskare vid australiensiska RMIT University har utvecklat ytterligare ett sätt att lagra och läsa information, vilket kan göra framtidens internet upp till 100 gånger snabbare, berättar The Guardian.

Forskarna har utgått från en metod där fibern vrider ljuset i en spiral. Det ger en ny, tredje, dimension för informationslagring.

– Det är som DNA, om du tittar på dubbelspiralen. Ju mer du kan använda vinkelmomentet desto mer information kan du lagra, förklarar RMIT-forskaren Min Gu för The Guardian.

Till detta behövs en detektor, som kan läsa av informationen och visa den i mobila applikationer. Forskarlaget har tagit fram en nano-elektronisk detektor, tunn som ett hårstrå, som passar i änden av en optisk fiber som kan göra just det.

Detta kan vara nyckeln till ett supersnabbt internet.

– Vår nano-elektroniska detektor är som ett öga som kan se informationen i det vridna ljuset och avkoda det för att det ska förstås av elektronik. Teknikens höga prestanda, låga kostnad och storlek gör det till en livskraftig applikation för nästa generations bredbandsoptiska kommunikation, säger Min Gu i ett uttalande på RMIT Universitys hemsida.

Studien "Angular-momentum nanometrology in an ultrathin plasmonic topological insulator film” har publicerats i Nature Communications.