Digitalisering

Så gör du Twitter till något nyttigt

Första tiden på Twitter är det lätt att bli överspolad av meddelanden. Ny Teknik tipsar om programmen som gör mikrobloggandet mer användbart.

Publicerad

Grundidén med Twitter är väldigt enkel: du har 140 tecken att spendera på att svara på frågan "Vad gör du just nu?". Svaret du skriver dyker direkt upp i flödet hos alla som följer dig.

Problemet är att Twitters egen webbplats, www.twitter.com, är väldigt rudimentär. Där finns en ruta för nya inlägg och därunder en lång rad med kontakternas senaste. Redan när man följer ett tiotal personer försvinner överblicken och allt kan kännas som ett kaos.

På Twitters webbplats är alla personer prioriterade på samma sätt. Det senaste inlägget ligger alltid överst, oavsett vem som skrev det. Men alla personer är inte lika intressanta. Säkert finns det några vars inlägg du absolut inte vill missa.

Med program som Tweetdeck och Nambu däremot, går det att dela in personerna du följer i olika grupper, och enkelt visa de senaste inläggen från dem.

På samma sätt klarar programmen av att göra sökningar i realtid på ord som intresserar dig. Sökfunktionen på twitter.com fungerar som Google, mata in ett ord och få en träfflista tillbaka. Med programmens sökfunktion så uppdateras träffarna kontinuerligt, i takt med att nya, matchande inlägg skrivs.

En liknande funktion är dock på väg till twitter.com.

Flera av programmen hjälper också till att hålla inläggen inom 140 teckensgränsen. Inte minst när man ska tipsa om intressanta länkar är utrymmet väl snävt tilltaget. Lösningen är att använda adressförkortare som tinyurl.com. Finessen med programmen är att stödet för sådana tjänster finns inbyggt. Det är alltså bara att mata in länken och låta programmet korta den, i?stället för att först gå till en annan webbplats för att krympa adressen.

En annan fördel med några av programmen är stöd även för Facebook.

Samma förhållande mellan dålig standardtjänst och bättre tredjepartslösningar gäller mobilvarianten av Twitter.

http://m.twitter.comfinns ett mycket förenklat användargränssnitt, men särskilt för den som har en Iphone finns många alternativ.

Nyttan med Twitter

* Bra program som underlättar användningen är bara halva Twitter-ekvationen. Den andra delen är den viktigaste: Att hitta rätt personer att följa.

* Använd Twitters sökfunktion. Mata in ord som intresserar och se vilka som skriver om de ämnena.

* Använd katalogtjänster som wefollow.com och twitter.grader.com.

* Hitta passande så kallade hashtags, små märkord som kategoriserar meddelanden, på hashtags.org. Och givetvis genom att kolla igenom vilka dina vänner valt att följa.

* Med "rätt" personer kommer Twitter-flödet innehålla tankar, nyheter och länkar om just dina intressen.

* Ha inte som ambition att hinna läsa allt, det går inte. Dyk in i och ut ur flödet när du har tid.


Gott om program för datorn
Tweetdeck Stöd för Twitter och Facebook. Windows och Mac. Kräver att programmet Adobe Air är installerat. tweetdeck.com

DestroyTwitter Windows och Mac. Kräver att Adobe Air är installerat. destroytwitter.com

AlertThingy Stöd för Twitter, men också Facebook och Flickr. Kräver att Adobe Air är installerat. Windows och Mac. alertthingy.com

Nambu Bara för Mac. nambu.com


... och för de flesta mobiler

Tweetie För Iphone och Ipod Touch.

http://www.atebits.com/tweetie-iphone/

Gravity För Nokia S60-telefoner.

http://mobileways.de/products/gravity/gravity/

Twibble Javaprogram för alla andra.

www.twibble.de.

- Knyta affärsontakter
- Få intressanta nyhetstips
- Omvärldsbevakning
- Kommunicera med kunder