Samhälle

Ryska covid-vaccinet Sputnik kan komma till Sverige i sommar

Richard Bergström, vaccinsamordnare, säger att det ryska Sputnikvaccinet kan komma till Sverige i sommar. Foto: Janerik Henriksson/TT
Richard Bergström, vaccinsamordnare, säger att det ryska Sputnikvaccinet kan komma till Sverige i sommar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det ryska Sputnikvaccinet kan komma att ges till svenskar redan i sommar. ”Det pågår diskussioner”, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Publicerad

Bland andra Finland för direkta förhandlingar med Ryssland om leveranser av det ryska Sputnikvaccinet. Vaccinsamordnare Richard Bergström bekräftar nu att även Sverige, tillsammans med andra EU-länder, för liknande diskussioner.

– Avsikten från flera medlemsländer är att ha ett avtal på plats när eller om EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten) kommer med ett godkännande, säger Bergström.

Enligt Bergström har redan saker som volymer och priser diskuterats, och inspektörer är på väg till Ryssland i början av maj för att till exempel granska tillverkningen.

– Det är inte omöjligt att vi får ett Sputnikvaccin till Sverige. Inte så jättemycket doser men till juni-juli är det inte omöjligt.

På en pressträff summerade även Bergström läget för vaccintillgången i Sverige. Enligt Bergström ökar nu takten när nya fabriker öppnar. Sverige väntar också på besked från EMA om vaccinen från tillverkarna Janssen och Astra Zeneca. I avvaktan på besked får EU nu också fler doser av Pfizer/Biontechs vaccin.

– Det går uppåt med Pfizer, det är tydligt, säger han.